Jedan mali bazen i kuća u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Domaći i regionalni projekti

Kako su rekonstrukcijom objekta u Zenici dobijeni jedan mali bazen i kuća

Na vrlo ograničenoj parceli dograđen je zatvoreni bazen kao samostalan objekat, dok je postojeća kuća proširena umetanjem vertikalnih staklenih badža i terase.

Projekat pod nazivom „Jedan mali bazen i kuća“ rezultat je rekonstrukcije i dogradnje vrlo jednostavnog malog prizemnog objekta u predgrađu Zenice, građenog devedesetih godina po nekom od tipskih projekata koji su bili uobičajeni u to vreme.

Početkom 21. veka kuća menja vlasnika, te počinju planovi za rekonstrukciju, a kao projektantkinja angažovana je dipl. ing. arh. Vedina Babahmetović iz zeničkog biroa Entasis.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ostakljeni deo bazena usmeren je prema travnjaku; Foto: Anida Krečo

Izgradnja bazena kao prvi korak

S obzirom na to da je parcela vrlo ograničena, želja da se smesti mali zatvoreni bazen kao samostalan objekat, te kuća proširi samo toliko da zadovolji potrebe porodice – a da i dalje ostane dovoljno livade kao unutrašnje dvorište – dala je vrlo jasno rešenje, navodi za naš portal autorka.

Kako dodaje, idejno rešenje za taj mali kompleks napravljeno je u celosti, ali se nije moglo izvoditi istovremeno – budući da se radilo o celovitoj rekonstrukciji kuće i dogradnji, iz praktičnih razloga u realizaciju je prvo išao bazen kao novi objekat.

Objekat bazena se locira upravno na kuću sa ostakljenim delom prema livadi. Volumen bazena je vrlo jednostavna jednovodna struktura koja se završava malom ostakljenom baštom prema kući.

„Na taj način, mada je blizu kuće, staklena struktura svojom lakoćom pravi vrlo lagan odnos“, napominje Babahmetović.

Enterijer kuće; Foto: Anida Krečo

S obzirom na to da je bazen urađen sa svim potrebnim instalacijama, omogućena je njegova upotreba tokom cele godine.

Pored aktivnog dela bazena smešteni su prateći prostori čajne kuhinje i toaleta, te neophodne tehnike za bazen, a svi vidljivi materijali su prirodni – kamen, drvo kedra za oblogu, kao i drveni deking oko bazena.

„Velika terasa ispred bazena zajedno sa otvorenim kliznim staklenim stenama i livada ispred sa brižno negovanim biljkama učinili su da taj deo postane osnovni prostor za relaksaciju i druženje sa porodicom i prijateljima“, kaže naša sagovornica.

Takođe, s obzirom na to da je bazen urađen sa svim potrebnim termo-tehničkim instalacijama, omogućena je njegova upotreba tokom cele godine, što je bio jedan od uslova klijenta.

Upotreba bazena moguća je tokom cele godine; Foto: Anida Krečo

Livada kao centar dešavanja

Kuća se, navodi Babahmetović, takođe proširuje prema livadi, tako da ona postaje sastavni deo dnevnih delova kuće upotrebom velikih staklenih ekrana, ali, fizički, glavno proširenje se radi sa bočne strane u širini bazena, te se tako vrlo jasno definiše intimni, dvorišni deo kuće, odnosno livada oko koje se sve dešava. Ulazno dvorište tako je odvojeno i ono je javno.

Pogled iz enterijera ka bazenu; Foto: Anida Krečo

Prepravke u prizemlju i potkrovlju

Postojeći objekat je kako organizaciono tako i oblikovno doživeo suštinske prepravki u prizemlju, a i potkrovlje se jednostavnim umetanjem vertikalnih staklenih badža i terase pretvorilo u vrlo funkcionalan deo kuće, opet sav orijentisan prema već spomenutoj livadi.

Tu su smeštene dve dečje sobe i velika terasa, dok se sa zadnje strane u potkrovlju nalaze gostinska i radna soba sa krovnim kosim osvetljenjem.

Ulazno dvorište je odvojeno i javno; Foto: Anida Krečo

Pokrivanje krova objekta i zadnje fasade crnim falcovanim Al limom naglasilo je neutralnost leđne sekvence.

Dograđeni deo trpezarije u prizemlju urađen je tako da se sačuva stablo breze, čija je lepota još dodatno naglašena ostakljivanjem dela krova trpezarije sa pogledom na grane drveta.

„Pokrivanje krova objekta i zadnje fasade crnim falcovanim Al limom naglasilo je neutralnost ove leđne sekvence“, napominje Babahmetović, dodajući na kraju da je ostatak objekta obložen talpama kedra i prirodnim kamenom iz okruženja, kao i bazen na početku.

Zadnja fasada pokrivena je crnim falcanim Al limom; Foto: Anida Krečo

Izgled kuće pre rekonstrukcije

Grafički prilozi

Foto-galerija

Foto: Anida Krečo
Foto: Anida Krečo
Jedan mali bazen i kuća u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Jedan mali bazen i kuća u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Foto: Anida Krečo
Foto: Anida Krečo
Upotreba bazena moguća je tokom cele godine; Foto: Anida Krečo
Upotreba bazena moguća je tokom cele godine; Foto: Anida Krečo
Jedan mali bazen i kuća u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Jedan mali bazen i kuća u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo

Faktografija

  • naziv objekta: Jedan mali bazen i kuća
  • mesto: Raspotočje, Zenica, Bosna i Hercegovina
  • investitor: privatni
  • autori projekta: Entasis d.o.o.; Vedina Babahmetović dipl. ing. arh.
  • godina projektovanja: 2012–2017.
  • godina izgradnje: 2014–2019.
  • površina: 350 m2 (kuća)  + 125 m2 (bazen)
  • spratnost: P+1
  • autorka fotografija: Anida Krečo dipl. ing. arh.
  • izvođači: Zanati d. o. o. Maglaj, Grading d. o. o. Zenica, FTM d. o. o. Novi Travnik

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *