Vanredna u svakom smislu, ova kuća je vesnik novih tendencija u arhitekturi; Foto: Marko Milovanović
Izdvojeno, Kuća godine 2021

Dvostruki pobednik: Kuća od konoplje izglasana za najbolju u 2021. godini

Kuća na Homoljskim planinama proglašena je za Kuću godine 2021 – Powered by Xella i po glasovima publike i po mišljenju stručnog žirija. 

Iako je ona eksperiment u pogledu organizacije, primenjene tehnologije, materijala i građenja, Kuća od konoplje na Homoljskim planinama zajedničkim snagama žirija i publike proglašena je za kuću po kojoj ćemo pamtiti 2021. godinu.

Ova kuća u sklopu farme Bela Reka postavlja visoke standarde ekološke i ekonomske održivosti. Pre svega, ona je rezultat velikog entuzijazma klijenta i arhitekata.

Kuća je od samog početka rađena po Konceptu boljeg života – ideji iza koje stoji Predrag Milosavljević. Naime, Kuća od konoplje na Homoljskim planinama je mali deo jedne većeg projekta pod nazivom Hemplicity – čiji je cilj da promoviše vrednosti održive gradnje.

Ovo je kuća koju ćemo pamtiti i koja će pokrenuti trend gradnje od održivih materijala.

Ova kuća je iskorak ne samo u korišćenju konoplje i drveta kao osnovnih građevinskih materijala, već i u razmišljanju o formi kuće kao modularnom objektu koji može da se nadograđuje, menja i raste. Ovo je objekat koji ćemo pamtiti i koji će pokrenuti trend gradnje stambenih objekata od održivih materijala što drvo i konoplja svakako jesu.“ – ističe članica žirija Sonja Brstina.

Da se podsetimo. Prošle godine, stavovi žirija i publike u potpunosti su se razlikovali. Najbolja po izboru žirija bila je Kuća na Avali, a publika je smatrala da su Kuće na Staroj planini bolje i atraktivnije.

Ovog puta, izbor struke i publike je skoro potpuno isti.

Pogled na netaknuti pejzaž iz Kuće od konoplje; Foto: Marko Milovanović

Top 5 najboljih kuća po izboru publike

Glasanje za „Kuću 2021. godine – Powered by Xella“ privuklo je značajnu pažnju publike. Objavljeni članci o 12 najboljih kuća pročitani su 214.372 puta, sa ukupnim zadržavanjem od 493.050 minuta.

Kampanja na društvenim mrežama imala je 156.200 pregleda. Vest o glasanju pročitan je 32.332 puta, a glasalo 2.824 ljudi. Publika je imala prilike da projekte ocenjuje na skali od 1 do 10.

Publici su se najviše dopale sledeće kuće.

Rang lista:

1. Kuća Hemphouse na Homoljskim planinama
Ljubica Arsić i Bach Mühle Fuchs (19.673 poena)

2. Kuća Krasica IB u Istri
Predrag Milutinović (18.926 poena)

3. Kuća u Sremskoj Kamenici
Studio M+ (18.392 poena)

4. Kuća Visum u Petrovaradinu
Modelart Arhitekti (18.060 poena)

5. Kuća i73 u Nišu
KontraStudio (17.172 poena)

Top 5 najboljih kuća po izboru žirija

Stručni žiri zasedao je u sastavu: Nemanja Zimonjić (TEN Studio) – predsednik, Jasna Kavran (Studio OBE), Sonja Brstina (Gradnja.rs), Ana Nikezić (Arhitektonski fakultet u Beogradu), Nebojša Antešević (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Marija Ćulibrk (Xella Srbija) i Stevan Ćulibrk (Velux).

„Uloga člana žirija, iako nimalo jednostavna, predstavljala je izuzetno zadovoljstvo. Sve prijavljene kuće su izvanredne, prava mala remek dela! Bilo je teško bodovati ih i opredeliti se za najupečatljiviju među njima“ – ističe Marija Ćulibrk iz kompanije Xella Srbija.

„Kao jedan od članova žirija mogu da kažem da je bilo teško opredeliti se za najbolji projekat. Svaka kuća odaje poseban utisak i na najbolji način oslikava ideje autora“ – navodi Stevan Ćulibrk iz kompanije Velux.

Žiri je imao prilike da projekte ocenjuje na skali od 1 do 12 poena. Najbolje ocenjene su ove kuće.

Rang lista:

1. Kuća Hemphouse na Homoljskim planinama
Ljubica Arsić i Bach Mühle Fuchs (67 poena)

2. Kuća Krasica IB u Istri
Predrag Milutinović (59 poena)

3. Kuća i73 u Nišu
KontraStudio (57 poena)

4. Kuća Visum u Petrovaradinu
Modelart Arhitekti (55 poena)

5. Kuća Bigovo 3 u Crnoj Gori
Verica Krstić, Vasilije Milunović i Jelena Ivanović Vojvodić (50 poena)

Specijalno priznanje – Kuća Mirka u Zasavici
Katarina Škrbić

Obrazloženje žirija

Odabrane kuće koje su protekle godine obeležile gradnju na našem prostoru razmatrane su prema vrednostima i dostignućima koje su autori i investitori sami sebi postavili. Naime, gotovo zajedno na jednoj listi neuporedive, svaka od kuća je obeležila specifično interesovanje i određeno pitanje koje je postavljeno idejnom postavkom i izvedbom, kaže član žirija Nemanja Zimonić.

U tom vrednovanju, žiri je prepoznao kvalitete kod svake kuće, a posebno kod nagrađenih, i vrednovao napor kojim one podižu svest o kvalitetu arhitektonske proizvodnje i vremenu koje dolazi. Ispred svih, nagrađene su kuće koje pomeraju granicu standardne gradnje i uobičajeno poimanje komercijalne gradnje, i postavljaju pitanja od globalne i lokalne važnosti.

Pre svega, žiri zajedno izdvaja dve kuće koje stavljaju u centar ekološko pitanje i prioritet budućnosti gradnje, odnosa prema lokalnom materijalu, resursu, znanju koje je dostupno i dodatnom koje treba tek pronaći. Kuća na Homoljskim planinama i mala kuća u Zasavici su pokazale da je moguće oblikovati i realizovatii vrednosti kojima kao društvo treba da težimo, time što su se uzdigle van ličnih estetika, pri tom pružajući svakom građaninu šansu da iste kritikuje ali i da prepozna kvalitet, čime podižu stepen angažovanosti i edukacije društva, zaključuje Zimonić.

1. Kuća Hemphouse na Homoljskim planinama

Tehnološki inovativano rešenje zasnovano na ekološkim principima; Foto: Marko Milovanović

Kuća od konoplje promoviše upotrebu ekoloških materijala.

Kuća od konoplje na farmi Bela Reka na najbolji mogući način promoviše upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje veruje da nisu lako spojivi sa savremenom arhitekturom.

Vanredna u svakom smislu, ova kuća je vesnik novih tendencija u arhitekturi. Izgradnja kuće od panela dobijenih preradom industrijske konoplje predstavlja je tehnološki inovativano rešenje zasnovano na ekološkim principima. Upotrebom prirodnih materijala (konoplje i drveta) obezbeđena su visoka energetska svojstva, uštede energije i smanjenje emisije CO2.

Arhitektonika kuće i organizacija prostora proizilaze iz primenjenog modularnog sistema koji pruža mogućnosti tipske proizvodnje/izgradnje, kao i prilagođavanje različitim kontekstima. Postignute oblikovne odlike kuće su u saglasju sa okruženjem – četvorostranim otvaranjem i širokim vizurama okolni predeo postaje deo enterijera.

Projektovanje kuće na lokaciji koja nema većih ograničenja, poput susednih objekata, ulica, visokog drveća ili nekih drugih elemenata, poseban je izazov. No, iako nekonvencionalni način organizacije prostora utiče na njegov kvalitet, pre svega u pogledu otvorenosti i odnosa kuće prema okruženju, istovremeno sa aspekta funkcionalnosti dnevne i noće zone nisu ostvarene dovoljno jasne i praktične veze.

 

2. Kuća Krasica IB u Istri

Visok estetski nivo i sofisticirani detalji krase ovu kuću na Istri; Foto: Miloš Martinović

U oblikovanju Kuće u Istri postignut je visok estetski nivo, naročito u pogledu obrade površina i njihove likovne ujednačenosti.

Nova kuća na uzvišenju je kao savremeno utvrđenje koje nadzire stare vidike i vinograde, utemeljujući novu vrednost i ne poništavajući tradiciju.

Posebna vrednost arhitekture ove kuće se ogleda u uspeloj artificijelnoj nadgradnji topografije istarskog predela. Na parceli nepravilnog poligonalnog oblika, s terenom u padu, smeštena je pravilna geometrizovana kompozicija dva prizmatična volumena kojima se kadriraju prizori okruženja.

U likovno-oblikovnom pogledu arhitekturu vile odlikuje izbalansirana upotreba natur-betona i prirodnog kamena in situ, kao i odnos punih i otvorenih površina. Nenametljivo minimalističko uređenje parcele čini logičan produžetak svedenog enterijera, dok je skučenost parcele skrivena iza širokih vizira iz unutrašnjosti i terase.

I pored toga što su dva zarotirana volumena u kompozicionom smislu, a u odnosu na raspoloživu površinu parcele, bila očigledan i logičan projektantski izbor, u oblikovanju je postignut visok estetski nivo, naročito u pogledu obrade površina i njihove likovne ujednačenosti.

 

3. Kuća i73 u Nišu

Značajni programski kapaciteti vešto su uklopljeni u objekat skladnih proporcija; Foto: Relja Ivanić

Kuća u Nišu donosi visok kvalitet stambene arhitekture, negujući kulturu građenja u urbanom okruženju.

Ova kuća od 500 kvadrata, sa teretanom i bazenom, projektovana je za petočlanu porodicu i jednog psa i to tako da je u njenom središtu kuhinja.

Oslonjena na tradiciju internacionalnog stila i fukcionalizma, globalno primenjivanih naročito u arhitekturi porodičnih kuća (vila), arhitektura kuće – urbane vile u Nišu počiva na univerzalnim vrednostima purističke arhitektonske kompozicije i nešto konvencionalnijoj unutrašnjoj organizaciji.

Skladnost forme prenesena je i na enterijer, gde se sa posebnom pažnjom izdvaja kuhinja i formiranje ravne drvene površine, koja korišćenjem kuhinje svakodnevno postaje razigrana i daje prostoru određen karakter.

Premda ne počiva na inovativnijim arhitektonskim rešenjima, ili slobodnijim pristupima, kuća u Nišu donosi visok kvalitet stambene arhitekture, negujući kulturu građenja u urbanom okruženju.

 

4. Kuća Visum u Petrovaradinu

Iako prati oblikovni kod susedstva ova kuća je po svemu savremena; Foto: Miloš Martinović

Naizgled nepovoljna urbanistička situacija afirmativno iskorišćena za razradu monolitnog volumena.

Smeštena na izuzetno zahtevnom terenu, ova kuća predstavlja odgovor na izazove lokacije, uz istovremeno korišćenje pogodnosti dominantnog položaja u odnosu na okruženje.

Proizašla iz forme arhitipa kuća u Petrovaradinu koncipirana je u odnosu prema topografiji i okruženju, tako da je naizgled nepovoljna urbanistička situacija afirmativno iskorišćena za razradu monolitnog volumena.

Nasuprot zatvorenog i pritajnog prednjeg dela sa ulazom u nivou gornje ulice nalazi se izdignut otvoren okvir/korpus kojim se kadrira pogled prema okruženju, tako da je motiv krova dobio ulogu osnovnog arhitektonskog elementa koji je i definisao arhitektoniku kuće.

Kvaliteti arhitekture doprinosi i ujednačen estetski izgled postignut upotrebom crne i bele boje, to jeste dve teksture – lima i malterisanih zidova. Uvlačenjem donjeg korpusa kuće u odnosu na gabarit prvog nivoa uokvirenog krovnom partijom skladno su izbalansirane dve zone, što doprinosi različitom sagledavanju i doživljaju kuće iz dve perspektive – iz dvorišta i sa gornje ulice.

 

5. Kuća Bigovo 3 u Crnoj Gori

Ova kuća se uklapa u predeo do granice međusobnog neprepoznavanja; Foto: Vladan Stevović

Naročito je zanimljivo uklapanje sa okolnim objektima, sa kojima, iako potpuno drugačiji, u sinergiji.

Projektom se težilo ka očuvanju prirodnog ambijenta, kao i da se uklapanjem u samom terenu odgovori na izuzetno veliki pad lokacije.

Gradnja na strmom i skučenom terenu uz obalu pokazala je u arhitekturi kuće u Bigovu svoje prednosti i mane, pa je namera da se teren/parter dvorišta izniveliše i integriše sa kućom doveo do njenog skrivanja i zatvaranja, tako da je ona postala svojevrsna kulisa dominirajućoj mediteranskoj bašti.

Naročito je zanimljivo uklapanje sa okolnim objektima, sa kojima, iako potpuno drugačiji, u sinergiji. Parterno rešenje nadomešćuje prirodni nedostatak zelenih površina, koje su u kaskadama rešene tako da doprinose arhitekturi objekta.

Prema funkcionalnoj koncepciji kuća je prilagođena turističkoj nameni (dva odvojena apartmana), što je uticalo na ekskluzivnost celokupnog rešenja, te umanjilo karakter stambene arhitekture.

 

Specijalno priznanje – Kuća Mirka u Zasavici

Hrabro rešenje koje pomera granice poimanja kuće; Foto: Buzzoffski Kabine

Kuća u Zasavici je instant rešenje u vidu omanje kabine za odmor prirodi.

Sa samo 15 m2 veličine, ali smeštena u specijalnom rezervatu prirode, ova kućica idealno je mesto za tišinu i osamu u društvu domaćih životinja.

Vreme pandemije je pokazalo ograničenja stambenog prostora u gradovima, pa promišljanje instant rešenja u vidu omanje kabine za odmor i boravak u prirodi predstavlja doprinos unapređenju ili ekstenziji stanovanja, nasuprot rastućim cenama nepokretnosti u ruralnim sredinama, naročito na popularnim i atraktivnim lokacijama.

Funkcionalnog rešenja i svedenog dizajna, izrađena od priuštivih materijala, jednostavna za održavanje i pogodna za transport, kuća – kabina pruža mogućnost masovije proizvodnje i njenog korišćenja širom Srbije.

 

Pokrovitelji i partneri

Promociju najboljih arhitektonskih praksi podržale su kompanije Xella Srbija (generalni sponzor), Velux, (zlatni sponzor) ACO, (srebrni sponzor),  EuroDOM (srebrni sponzor),  Mermeta,(broznoani sponzor) i Alumil (bronzani sponzor).

Udruženje arhitekata Srbije (UAS), Društvo arhitekata Beograda (DAB), Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) i Redakcija Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu (AFuB) značajno su doprineli promociji i afirmaciji Nagrade za kuću godine.

Preporuka urednika:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Zoran 14223

  I ja hteo da posadim jedno stotinak biljki kad mi rekose da je zabranjeno. Stacu propade mi biznis a mogao sam lepo sagraditi bar jednu.

 2. Ljiljana

  Opravdano …najbolji ..sve pohvale timu I arhitekti Aleksandru Simonovic!!!

 3. Slavica Plemic

  BRAVOOOO
  Nadajmo se da ce vlast dozvoliti i poslusati glas naroda, te da se sve vise i vise vracamo i uvazavamo iskustveno i intuitivno znanje a ne samo i iskljucivo naucno. …

 4. One-two

  Osnova je od betona, krov od lima, prozori od aluminijuma… a istovremeno „ekološka“ i od prirodnih materijala. Samo fali klima na fasadi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *