Kuća Visum na izazovnom terenu; Foto: Miloš Martinović
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2021

Kako se kuća Visum u Petrovaradinu izborila za bolji pogled

Smeštena na izuzetno zahtevnom terenu, ova kuća predstavlja odgovor na izazove lokacije, uz istovremeno korišćenje pogodnosti dominantnog položaja u odnosu na okruženje.

Po projektu novosadskog biroa Modelart Arhitekti u Petrovaradinu podignuta je kuća zvana Visum (Pogled) od 260 kvadrata. Zahtev klijenta bio je da se što bolje iskoriste prednosti lokacije, pre svega fantastičan pogled na grad.

Kako bi se što bolje iskoristile vizure, kuća je izdignuta u odnosu na teren, sa konzolno prepuštenom terasom. Time je ostvaren dobar pogled i stvoren je osećaj dominantnosti u odnosu na okolinu.

Sa druge strane, teren je izuzetno strm a prilaz je nepristupačan. “Zahtevano je da prilaz i garaža budu na gornjem nivou, blago spušteni u odnosu na ulicu. Ova dva uticajna faktora rezultirali su izrazito longitudinalnim rasporedom, koji “zadire” duboko u parcelu.” – kažu arhitekta Dejan Mitov za naš portal.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća sa sjajnim pogledom na Petrovaradin; Foto: Miloš Martinović

Kuća iskače iz „šablonske“ arhitekture porodičnih kuća i pruža drugačiju viziju savremene stambene arhitekture.

U oblikovnom smislu, kuća je svedenog arhetipskog oblika sa dvovodnim krovom, čija je geometrija na jednom delu „izlomljena“, zbog prilagođavanja topografiji terena i funkcionalnim zahtevima.

U smislu materijalizacije, kuća je podeljena na dva međusobno kontrastna elementa: jezgro i spoljni omotač.

Jezgro je monolitni blok koji “izrasta” iz terena, čineći stabilnu i čvrstu vezu kuće i tla.

Omotač od tamnog falcovanog lima čini zaštitnu “ljušturu”, koja prelazi sa krova na fasadne zidove gornje etaže. Unutrašnjost omotača obložena je drvetom, još više naglašavajući kontrast između spolja i unutra, porodične topline i hladnoće spoljašnjeg sveta.

“Zahvaljujući svojoj jednostavnoj geometriji i dvovodnim krovom kuća se uklapa u kontekst okolnih kuća, ali svojom materijalizacijom iskače iz „šablonske“ arhitekture porodičnih kuća i pruža drugačiju viziju savremene stambene arhitekture.” – kaže arhitekta Krsto Radovanović za Gradnju.

Kuća se sastoji od jezgra i ljušture; Foto: Miloš Martinović

Omotač obložen limom a jezgro kontaktnom fasadom

Konstruktivni sistem je masivni, sa zidovima od termobloka i armiranobetonskim serklažima. Jedan od zahteva klijenta je da se u unutrašnjosti ne vidi krovna konstrukcija (raspinjače, rešetke i sl.). Zbog toga je krovna konstrukcija je od čeličnih ramova, koji su omogućili savladavanje raspona bez vidljive konstrukcije unutra.

Površina krova i fasada gornje etaže oblikovani su kao monolitni „omotač“ i obloženi su crnim falcovanim limom, proizvođača PanKomerc. Sa druge strane, kao kontrast omotaču, „jezgro“ objekta je obloženo kontaktnom fasadom sa belom završnom obradom. Stolarija je aluminijumska, proizvođača Alumil.

Savladavanje strmog terena značilo je neuobičajenu organizaciju, gde su dnevni sadržaji na gornjoj, a noćni na donjoj etaži.

Najveći izazov u projektovanju, ali i u izvođenju svakako je savladavanje zahtevnog terena koji je izuzetno strm. U projektantskom smislu to je značilo neuobičajenu organizaciju, gde su dnevni sadržaji na gornjoj, a noćni na donjoj etaži.

“Srećom, investitori su imali jasne zahteve u pogledu oblikovanja i unutrašnje organizacije kuće, pa je bliska saradnja s njima bila od velikog značaja, kako u fazi projektovanja, tako i u fazi izgradnje.” – kaže arhitektkinja Jelena Mitov za naš portal.

Kuća Visum se izborila za pogled; Foto: Miloš Martinović

Organizacija sadržaja spram izazova lokacije

Kuća je funkcionalno podeljena na suteren i prizemlje. Pristup kući je u nivou prizemlja, gde se nalaze garaža i pešački ulaz. Na ovoj etaži se nalazi veliki otvoreni prostor, sa dnevnim boravkom, trpezarijom i kuhinjom, kao i terasom.

Sa ove etaže spoljašnje stepenište vodi ka dvorištu, dok unutrašnje stepenište vodi ka suterenu, u kome su smeštene spavaće i dečije sobe, sa kupatilima. Zbog velikog nagiba terena, suteren je većim delim iznad nivoa tla, što je omogućilo smeštaj navedenih prostorija, zaključuju arhitekte iz novosadskog ModelArta.

Ulična fasada; Foto: Miloš Martinović

Fotogalerija

Kuća se sastoji od omotača i
Kuća se sastoji od omotača i
Ulična fasada; Foto: Miloš Martinović
Ulična fasada; Foto: Miloš Martinović

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća Visum
 • mesto: Petrovaradin, Srbija
 • autori projekta: Dejan Mitov, Krsto Radovanović, Jelena Mitov; Modelart Arhitekti
 • odgovorni projektant: Vladimir Bosančić
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2019-2021.
 • površina: 260m2
 • spratnost:  Su+P
 • fotografija: Miloš Martinović

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

13 komentara

 1. Zorana

  Ovo je dobar projekat, i vise od toga ali novinarske fraze tipa „kuća iskače iz „šablonske“ arhitekture porodičnih kuća i pruža drugačiju viziju savremene stambene arhitekture“ koje nista zaista ne govore zaista stavljaju vrednost arhitekture u drugi plan u odnosu na neuspeli brending navodnog vizionarstva.

 2. Zorana

  „Teren je izuzetno strm“…gde? U Vojvodini….pretenciozan tekst za dobru arhitekturu

  1. Igor Conić

   Ne vidite na fotografijama da je teren strm?

  2. Krsto

   Tako je, verovali ili ne, u Vojvodini postoji Fruška gora sa svojim obroncima, na kojima se nalazi i Petrovaradin : ) Razlika u visini između ulice i donjeg dela dvorišta je preko 6m što je, u kombinaciji sa uskom parcelom, zaista bilo izazovno za gradnju.

  3. Ranko Radović

   Poštovana Zorana, molim vas, pogledajte projekat, pa onda komentarišite.

 3. miki

  dejan je jako dobar i ovaj put! vrlo dobar posao, sve je tu urađeno kako treba, jedino su fotografije jako loše!

 4. Stefan

  Kakva je potreba za ovim ruznim crnim limom preko cele kuce??? Mogu zamisliti leti kad upece, ako se samo oceses o tu povrsinu…estetski dozivljaj nula. Izvinite.

 5. Nele

  Limena konzerva u sred Petrovaradina… Ovo nije za pohvalu a kamoli medijsku promociju!!!
  Osvezite to sa drvenim oblogama

  1. Krsto

   Ako malo bolje pogledate, videćete da prilično velika površina ima drvenu oblogu, tj. da je čitava unutrašnjost „omotača“ obložena drvetom : )

 6. Zoran

  na prvi pogled mi bila bas , pa recimo, neumesna.
  sad, gledam je opet, i moram da priznam – da mi se bas svidja!
  lebdi i odskace, razbudjuje mozak i udaljava ga od sablona i oblika koji su nam usadjeni..
  like!

 7. Branko Šćepanović

  Na prvom mestu ovde treba pohvaliti tendenciju da se izadje iz konvencionalnih i opšte prihvaćenih okvira a pogotovo uzevši u obzir činjenicu da se radi o relativno maloj sredini kakav je Petrovaradim, a drugo u skladu sa prvim treba reći da se tom tendencijom nije upalo u čestu zamku egzibicionizma koji u najvećem broju slučajeva završava katastrofom u estetskom smislu. Jasno je čitljiv motiv projektanta da se uhvati u koštac sa izuzetno zahtevnom lokacijom i ono što je za pohvalu na krilima tog motiva nastala je forma objekta što je suštinski jedini ispravan put jer forma gubi smisao ako ne proističe iz funkcije. Na kraju se postavlja pitanje da li je forma ovog objekta mogla biti “čistija” konceptualno? Pa verovatno da jeste na nekoj drugoj “čistijoj” lokaciji ali ovde je presudila želja korisnika za pogledom koji na nekoj drugoj lokaciji ne bi imao ovu vrednost tako da je projektant ovde po mom mišljenju uradio jako dobar posao i pokazao pravu hrabrost što je za svaku pohvalu! Rezultat je jedno,na prvom mestu funkcionalno resenje objekta za koji je moj prvi utisak da nekako ponosno i stabilno zauzima primarnu poziciju tog dela Petrovaradina.
  Sve čestitke.

 8. Pejzazni arhitekta

  Odlično isprojetovan stambeni objekat. Par zamerki i saveta vezano za pejzažno uredjenje okoline objekta. Potrebno je sanirati travnjak ispod stepeništa, pokloniti malo više pažnje ulaznom delu. Unesite malo više radosti sa nekim lepim solitarnim stablom. Takodje, potrebno je da se vizuelno odvoji pogleda na objekat kojim se travnjak nadovezuje.

 9. Jovana

  Lepo! Slažem se sa pejzažnim arhitektom

Ostavite odgovor

Obavezna polja *