Arhitektura, Izdvojeno

Zgrada koja je uokvirila Dubai

Nedavno je u Dubaiju otvorena zgrada koja doslovno izgleda kao gigantski ram za slike.

Dubai je dom nekoliko najinovativnijih građevina u svetu, ali njegov najnoviji neboder svakako je najslikovitiji objekat na svetu koji smo do sada videli. Dubai Frame, poznat i kao „najveći ram za slike na svetu“ je pravougaona konstrukcija visine 155 metara čija je konstrukcija organizovana okvirno, tako da se kroz centralni deo građevine vidi panorama Dubaija.

Dubai Frame postao je deo prestižnog portfolija Dubaija iako od samog početka realizacije projekta nad njim postoji veo kontroverze, obzirom da je autor projekta optužio grad za krađu dizajna, piše Inhabitat.

Sukob arhitekte i grada

Naime, grad i kompanija ThyssenKrupp su 2008. godine organizovali konkurs za dizajn novog nebodera grada. Dizajn arhitekte Fernandoa Donisa izabran je za pobedničko rešenje. Međutim, kada je došlo vreme izgradnje objekta arhitekta i grad se nisu složili oko uslova ugovora. Bez obzira na neslaganje sa arhitektom, grad je nastavio sa izgradnjom što je dovelo do podnošenja tužbe arhitekte protiv grada za kršenje autorskih prava i nelegalno oduzimanje intelektualne svojine.

Impozantan objekat nalazi se u parku Zabeel i zahvaljujući mostu dugačkom 93 metara, postavljenom na 155 metara visine, posetiocima je omogućen neverovatan pogled na grad.

Isplativa investicija

Osim što će iz unutrašnjosti objekta posetioci moći da sagledaju panoramu Dubaija, oni će u muzeju, smeštenom u prizemlju objekta, imati priliku da preko inovativnog ekranizovanog prikaza sagledaju razvoj grada od ribarskog sela do jedne od najpoznatijih svetskih metropola.

Očekuje se da će Dubai Frame ugostiti oko dva miliona turista godišnje, a sa novcem od ulaznica koja košta 14 dolara, svakako će doprineti gradskoj kasi.

Rendering, foto:  Donis Architecture 

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *