Svetski projekti

Boravak u ovom hotelu omogućiće posetiocima bolje razumevanje prirode

Okružen geotermalnim izvorima, islandski kompleks Plava laguna koji se nalazi u okviru UNESCO geoparka, proširen je za još jedan spektakularan objekat.

Island je zemlja leda i vatre iz koje se nijedan turista kući ne vraća ravnodušan! Bogata glečerima i gejzirima, ova neobična zemlja u Arktičkom krugu sve je veći magnet za sve oni koji žele nesvakidašnje iskustvo, a pritom su spremni i da to (dobro) plate. Jedan od najpoznatijih i najposećenijih destinacija jeste Plava laguna nedaleko od Rejkjavika, glavnog grada Islanda, koja je dobila novi hotel. I to kakav!

Uveli smo blokove lave u zgrade i tretirali smo ih kao građevinski materijal ili kao nameštaj.

Po projektu kompanije Design Group Italia koja je radila na enterijeru i lokalne arhitektonske firme Basalt Architects, koja je bila zadužena za arhitekturu, nikao je spektakularan hotel Retreat at Blue Lagoon Iceland sa 62 sobe u kojem dominiraju boje i materijali koji upućuju na okolni pejzaž načinjen od lave, mahovine i tirkizno plave, ne baš tako mirisne, sumporne vode. Veza s prirodom, uspostavljena na ovaj način, pruža harmoničan prostor i nudi gostima mir i izolaciju od urbanog spoljnog sveta.

„Želeli smo da uspostavimo kontinuitet između prirode, enterijera i eksterijera. Zato smo uveli blokove lave u zgrade i tretirali smo ih kao građevinski materijal ili kao nameštaj.“ – rekao je Siguraur Thorsteinsson iz Design Group Italia u intervjuu za Dezeen.

U središtu objekta nalazi se spa centar koji nudi niz kupki i tretmana koji koriste geotermalne vode bogate mineralima i elementima iz prirode, poput silicijuma i algi.

Više poštovanja prema prirodi

Thorsteinsson  je objasnio da je jedan od ciljeva bio i da se osim opuštanja u hotelu gosti povežu sa prirodom i odu iz kompleksa sa više poštovanja prema prirodi.

“Kada živite u velikim gradovima, gotovo i da ne vidite prirodu i ne mislite da je ona jača od vas. Na Islandu je vrlo lako povezati se s prirodom, jer ona je ovde tako jaka i toga ste svesni, kao i činjenice da je jača od vas, te mi želimo da ljudi ovde uđu u to raspoloženje.”, objasnio je Thorsteinsson.

Prve nagrade

Krajem 2019. godine hotel The Retreat at Blue Lagoon je u Londonu dobio nagradu AHEAD Europe Hospitality, u kategoriji Resort Hotel.

Pogledajte i video o ovom hotelu:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *