Svaka greda na krovu težine je 28 tona i ima dužinu od 16 metara. Foto: Rasmus Hjortshøj (COBE)
Svetski projekti

3,2 kilometara betonskih greda na krovu novog sedišta Adidasa

Novo sedište čuvene sportske kompanije u nemačkom gradu Hercogenaurah, ima romboidnu formu i krov koji omogućava prodor velike količine svetlosti u unutrašnjost objekta

Multifunkcionalan objekat nazvan HALF-TIME (Poluvreme), otvoren tačno za 70. godišnjicu nemačke kompanije Adidas, urađen je po projektu danske arhitektonske firma COBE, koja je takođe bila zadužena i za oblikovanje enterijera. U zgradi ukupne površine 15.500 kvadratnih metara organizovane su sale za sastanke, kao i konferencijski centar i izložbeni salon u kom se mogu videti novi modeli i kolekcije, kao i ideje u razvoju. Međutim, ono što je posebno zanimljivo jeste kako je konstrukcijski izveden objekat čime je omogućeno da sve prostorije imaju prirodno svetlo.

Svaka greda težine 28 tona ima dužinu od 16 metara, što čini ukupnu dužinu ovih konstruktivnih elemenata od 3,2 kilometra.

Ono po čemu će se ovaj objekat pamtiti jeste njena krovna konstrukcija romboidne forme, koja zahvaljujući primeni stakla u jednoj trećini površine krova daje objektu veliku količinu prirodnog svetla.

Konstrukciju krova čine betonske grede u obliku slova V, gde svaka greda težine 28 tona ima dužinu od 16 metara, što čini ukupnu dužinu ovih konstruktivnih elemenata od 3,2 kilometra.

Krov poput tepiha

„Ogromni romboidni krov pokriva celu zgradu poput tepiha, okupljajući osoblje, posetioce i ambasadore brenda u istoj zgradi.“, istakao je Designboom Dan Stubbergaard, osnivač arhitektonske firme COBE.

Radno okruženje u objektu osmišljeno je tako da nudi kreativna i neformalna mesta za sastanke kako bi  se zaposleni, ambasadori brenda i posetioci mogli povezati na što bolji način.

Sala za događaje osmišljena je kao retro sala za fizičko vaspitanje sa ripstolima na zidovima.

Objekat sadrži 12 prostorija za organizovanje radionica gde je svaka namenjena drugom sportu, kao i veliku salu za organizovanje raznovrsnih događaja sa kapacitetom od 1.500 ljudi koja je osmišljena kao oldskul sala za fizičko vaspitanje sa ripstolima (švedskim merdevinama) na zidovima.

Jedan od elemenata dizajna enterijera je i stolica HALF-TIME, koju su takođe dizajnirali COBE.

„Ključni cilj je bio da se organizuje prava atmosfera koja će biti odraz jedinstvene Adidas kulture, što smo i postigli kroz uklapanje različitih potreba sa različitim sportovima, stvarajući prostor za velike ideje.“, dodao je Dan Stubbergaard.

 

Foto: Rasmus Hjortshøj (COBE)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *