Fakta iz ad akta

Kada su se prvi put u istoriji pojavili stub i greda

Osnovni konstruktivni elementi koji se i danas primenjuju u savremenom građevinarstvu datiraju iz perioda 3000. godine pre nove ere.

Praistorijski spomenik Stounhendž u Engleskoj, najpoznatiji primer megalitske arhitekture (megalit – veliki kamen, na grčkom), sastoji se od uspravnih kamenih blokova visine oko četiri metara, težine oko 25 tona, postavljenih u dva kruga – spoljašnji i unutrašnji – preko kojih se nalaze horizontalne monolitne gromade.

Arhitravni sistem: Stub i greda; foto: Dan Meineck, Flickr

Graditelji u Stounhendžu prvi put u istoriji su upotrebili arhitravni sistem.

Za nas je najinteresantnija činjenica da su graditelji prvi put u istoriji građenja upotrebili arhitravni sistem, to jest, grubo, primitivno i, verovatno, nenamerno – ali to jesu stub i greda u konstruktivnom sklopu koji se suštinski ne razlikuje od današnje izgradnje te vrste.

Stounhendž je nastao u periodu od 3000. do 2000 godine pre nove ere iz kojeg nema pisanih podataka, tako da mnoga pitanja u vezi načina građenja i svrhe za koju je podignut ostaju, i dalje, u domenu teorija. Većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

Naslovna fotografija: Waaghals, Flickr

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *