Rotiranje zgrade Indiana Bell u SAD; Foto: Wikimedia
Fakta iz ad akta

Kako je stara zgrada zarotirana zajedno sa stanarima

Poslovna zgrada u Indijanapolisu preseljena je na novu lokaciju bez prekida isporuke struje, gasa, vode i telefonskih usluga.

Kada vam inženjer kaže da je neki projekat nemoguće izvesti, podsetite ga na ovaj primer izveden pre skoro 90 godina. Naime, zgrada Indiana Bell je naizgled jedna sasvim obična zgrada u Indijanapolisu u SAD-u. Izgrađena je davne 1907. godine, a na svih 22 sprata uselila se poznata telekomunikaciona kompanija. Međutim, 1930. godine odlučeno je da se zgrada pomeri kako bi se napravilo mesto za novu zgradu.

Za 34 dana, zgrada od 10.000 tona je postepeno zarotirana za 90 stepeni zajedno sa stanarima.

Tokom 34-dnevnog perioda, zgrada od 10.000 tona pomerena je 16 metara južno, zarotirana za 90 stepeni, a zatim ponovo pomerena 30 metara zapadno.

Rotiranje zgrada je učinjeno bez prekida isporuke gasa, struje, vode i telefonskih usluga. Međutim, još je fascinantnija činjenica da niko od stanara nije osetio da se zgrada pomera.

Inženjeri su napravili betonske jastuke, a za pomeranje su korišćene hidraulične dizalice i valjci. Zgrada se pomerala s jednog valjka na drugi, i to brzinom od oko 40 centimetra na sat.

Na kraju srušena

Novo sedište AT&T, koji je preuzeo Indiana Bell, završeno je 1932. godine i bilo je visoko 7 spratova. Kasnije je četrdesetih i šezdesetih godina prošlog veka zgrada proširena do trenutne veličine i visine. Nažalost, originalna zgrada koja je preseljena, srušena je 1963. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *