Kuća preseljena na novu lokaciju; Foto: Karl Mondon/Bay Area News Group
Izvođenje

Kuća stara 139 godina „provozala“ se ulicama San Franciska

Pogledajte kako je kuća u viktorijanskom stilu dugačka 24 metra preseljena na novu lokaciju kako bi na njenom placu nikla osmospratnica.

Dvospratni objekat star 139 godina preseljen je na novu parcelu, šest blokova dalje od svoje originalne lokacije. Prema navodima San Francisco Historical Society, ovo je prvi put posle pedeset godina da se ovakav događaj ponovo dešava u gradu. Kako ističu, poslednji sličan događaj odvio se 1974. godine, kada je svoju lokaciju promenilo dvanaest kuća, što je ovakvu vrstu akcije zapravo učinilo relativno uobičajenom u San Francisku.

Pogledajte video:

Kuća je preseljena pomoću velike platforme koju je vukao kamion, a čitav proces koštao je 400.000 dolara.

Kuća u viktorijanskom stilu sa šest spavaćih soba i tri kupatila, preseljen je pomoću velike platforme koju je vukao kamion, a čitav proces ispraćen je poput nekakve gradske parade. Ljudi se su okupili kako bi videli senzacionalni prizor dvospratne kuće koja se voza ulicama i manevriše između bandera i drveća.

„Na adresi Franklin Street 807 planira se izgradnja osmospratnica sa 48 stanova. Preseljeni viktorijanski objekat će dalje nastaviti svoj život u ulici Fulton 635 gde će biti adaptiran u zgradu sa sedam stambenih jedinica.“, piše San Francisco Chronicle.

Foto: Carlos Avila Gonzalez/The Chronicle

Prepreke na putu

Naravno, premeštanje objekta nije bio jednostavan proces, kako zbog dužine objekta od 24 metra, kao i zbog određenog segmenta puta koji je podrazumevao kretanje nizbrdo. Tokom puta se naišlo na niz prepreka, poput uličnih lampi na nezgodnom mestu, kao i stabala i saobraćajnih znakova.

Na kraju, kuća se bezbedno preselila na novu adresu, a vlasnik objekta je za ovaj proces morao da izdvoji 400.000 dolara. Preseljenje kuće trajalo je od ranog jutra do kasno uveče. Što je najvažnije, objekat je stigao u jednom komadu.

Foto: Ric Burton/Twitter

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *