Kuća putujuća: Foto: Jessica Nilden
Urbanizam

Švedski grad star 125 godina preseljen zajedno sa svojim objektima na drugu lokaciju

Rudarski grad Kiruna u Švedskoj preseljen je tri kilometra istočnije jer je tlo postalo nestabilno usled eksploatacije rude gvožđa.

Švedska varošica Kiruna promenila je svoj položaj usled lokalne geološke nestabilnosti, što zapravo i nije tolika retkost imajući u vidu da još neke države poput Džakarte i Egipta, sprovode planove za izmeštanje svojih prestonica.

Izložba Kiruna Forever, biće organizovana u ArkDes i predstaviće tok preseljenja grada Kiruna, koje je zvanično otpočeto 2018. godine, nakon decenija diskusija o ovom radikalnom planu. Naime, ovaj grad star 125 godina, nalazio se u neposrednoj blizini rudnika gvožđa koji je tokom godina destabilizovao tlo oko grada.

Rudarski grad Kiruna preseljen je tri kilometra istočno

Svakodnevno se na minira tlo ekvivalentno zgradi od dvanaest spratova što dovodi do sleganja tla u gradu za oko pet centimetara godišnje.

Grad Kiruna postoji zbog rudnika. Svake noći čuju se miniranja ali su građani toliko naviknuti na eksplozije da ih više ni ne primećuju. Državna kompanija Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) otvorila je brojna radna mesta u gradu zahvaljujući rudniku, ali svaki put kada se ruda izvadi, dolazi do sleganja tla i deformacije zemljišta. LKAB je kopao sve dublje i dublje što je dovelo do velike degradacije stabilnosti tla koje je postalo slabo da nosi teret grada.

S obzirom da vrednost gvožđa na globalnom tržištu raste, raste i intenzitet njegove eksploatacije, te se svakodnevno na ovoj lokaciji minira tlo ekvivalentno zgradi od dvanaest spratova što dovodi do sleganja tla u gradu za oko pet centimetara godišnje.

Kako bi se grad očuvao, neke od zgrada su nažalost morale biti srušene, dok se većina prenosi pomoću kamiona sa platformama na novu lokaciju grada, koja se nalazi na oko tri kilometra istočno, piše ArchDaily.

Degradacija tla po godinama

Simbol žrtve

Zgrada gradske opštine je jedan od objekata koji je konstruktivno narušen sleganjem tla. Jedan komad voljenog, a sada srušenog gradskog objekta, premešten je u halu švedskog nacionalnog arhitektonskog muzeja ArkDes gde će biti izložen od juna do februara naredne godine.

„Tokom predstavljanja objekta, posetioci muzeja će moći da uvide kako je ova zgrada, koju su njeni meštani nazivali i ‘dnevnim boravkom Kirune’ zapravo postala simbol žrtve kontinuirane eksploatacije rudnika.“, istakao je kustos muzeja Carlos Mínguez Carrasco.

Sauna protiv stresa

Kako bi se žitelji Kirune osećali malo bolje arhitektonski biro Bigert & Bergström napravio je saunu u obliku jajeta koje se napaja na solarnu energiju. Postavlja se pitanje da li spa i wellness može da izbaci baš toliko stresa iz čoveka…

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *