Džakarta tone 18 centimetara godišnje; Foto: Shutterstock
Aktuelno

Indonezija seli svoju prestonicu koja TONE na Borneo

Delovi Džakarte tonu 18 centimetara godišnje zbog eksploatacije podzemnih voda i erozije zemljišta.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo saopštio je da će glavni grad te zemlje biti premešten iz prenastanjene i zagađene Džakarte u istočnu provinciju Kalimantan na ostrvu Borneo.

Nakon ozbiljne analize, doneta je zvanična odluka o tome da prestonica bude u provinciji na ostrvu Borneo, koje Indonezija deli sa Malezijom i Brunejima. Novi grad će se graditi 1.200 kilometara dalje od sadašnje prestonice Džakarte koja je jedan od gradova koji najbrže tonu. Naime, delovi ove metropole tonu skoro 18 centimetara godišnje zbog eksploatacije podzemnih voda i erozije zemljišta. Pošto je dve petine grada ispod nivoa mora, očekuje se da će zbog klimatskih promena veliki delovi Džakarte biti pod vodom do 2050. godine.

Pozicija nove prestonice; Foto: ArchDaily

Pošto je dve petine grada ispod nivoa mora, očekuje se da će zbog klimatskih promena veliki delovi Džakarte biti pod vodom do 2050. godine.

Kao četvrta najnaseljenija zemlja na svetu, Indonezija je raširena na više od 17.000 ostrva. Samo u glavnom gradu živi više od 10 miliona stanovnika. Vidodo je najavio da će finansiranje projekta doći od javnih fondova, državnih preduzeća, privatnih korporacija i javno-privatnih partnerstava.

Novi grad do 2024. godine

Nova prestonica će biti izgrađena na zemljištu u vlasništvu države između Balikpapana i Samarinde, dok će Džakarta i dalje služiti kao finansijski centar Indonezije.

Plan je da izgradnja nove prestonice počne 2021. godine, a vladini službenici bi trebalo da se usele u nove kancelarije do 2024. godine. Naravno, ako ovaj plan prođe parlament.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *