Časopis Oris izlazio je 20 godina
Aktuelno

Prestaje da izlazi arhitektonski časopis Oris

Nakon dvadeset godina, poznati hrvatski časopis o arhitekturi prestaje da izlazi.

Tužna izdavačka vest stiže iz Zagreba… Kako javljaju iz Orisa: „Opterećeni svakodnevnim neuobičajenim teškoćama, a koje svakako utječu i na izdavaštvo, obavještavamo vas o, nadamo se samo, privremenom prekidu izdavanja časopisa Oris.“

Još u septembru je arhitekta Andrija Rusan poslao mail na mnoge adrese kako bi pokušao da spasi časopis koji izlazi već preko dvadeset godina, piše Jutarnji list. Situaciji nije pomogla niti činjenica da se Dani Orisa, koji se tradicionalno održavaju krajem oktobra, nisu mogli održati uživo već online – baš kao i konferencija BuildUp u organizaciji portala Gradnja.rs.

Istorija Orisa

Oris – časopis za arhitekturu i kulturu življenja pokrenuo je sada već davne 1998. godine Andrija Rusan. Časopis izlazi u dvomesečnom ritmu i dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, obraća se stručnoj javnosti, ali i široj publici zainteresovanoj za arhitekturu, dizajn, fotografiju, teatar, vizuelne umjetnosti i teoriju. Od 2012. godine časopis je dostupan i u elektronskom formatu.

Uz časopis pokrenuti su 2000. godine Dani Orisa – dvodnevni međunarodni arhitektonski simpozijum s predavanjima međunarodnih i hrvatskih arhitekata, koji bi ove godine trebao da doživi i svoje 20. izdanje. Godine 2015. u Zagrebu je otvorena i Oris kuća arhitekture, zamišljena kao mesto, kako je opisao Rusan, „promocije arhitekture, kulture, susreta i druženja“.

Andrija Rusan; Foto: Tamas Bujnovszky

Rusanova karijera

Andrija Rusan, pre nego što je sa saradnicima pokrenuo Oris, bio je urednik časopisa Čovjek i prostor, koji još od 1954. godine izdaje Udruženje arhitekata Hrvatske, i najdugovečniji je časopis tog profila. Od njegovih arhitektonskih projekata među značajnije se ubrajaju hotel Bellevue u Malom Lošinju, trg s muzejom u Pleternici, groblje u Požegi, poslovna zgrada Lumenart u Puli…

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *