Foto: Jeremy Austin
Aktuelno

Odgovori i reakcije: Arhitektonski dijamant na Korčuli

Shodno članu 83. Zakona o javnom informisanju i medijima, objavljujemo odgovor Kancelarije za arhitekturu j.d.o.o. Zagreb – dipl.ing.arh. Maria Furčića na članak objavljen na našem portalu 5.8.2019. godine pod nazivom „Arhitektonski dijamant na Korčuli“.

 

Podnositelj zahtjeva:

Kancelarija za arhitekturu j.d.o.o. Brune Bušića 16, 10 000 Zagreb, Hrvatska
kojeg zastupa:
direktor Mario Furčić, dipl.ing.arh.

Zahtjev

za objavom ispravka netočnih i nepotpunih informacija objavljenih na portalu GRADNJA.RS specijaliziranom za građevinarstvo i arhitekturu, dana 5.8.2019.godine na početnoj stranici, odnosno u članku naslova “Arhitektonski dijamant na Korčuli», a sve u smisli članka 9., 83., 84., i 87. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 – udaljenjm tekstu ZJIM)

I           Podnositelj zahtjeva navodi sljedeće nepotpune i netočne činjenice:

  1. U članku naslova “ Arhitektonski dijamant na Korčuli ”, koji je u cijelosti posvećen vili na dalmatinskom otoku i koji je opremljen s velikim brojem fotografija te vile, nigdje nije naveden autor i projektant te vile, već je naprotiv članak tako sročen da čitatelje može dovesti u zabludu da je g. Saša Ivanović, u suradnji s vlasnikom, autor skulpturalnog pročelja i vile koja je predmet tog članka, primjerice:

“Impresivna skulpturalna fasada nalik na brušeni dijamant delo je ruku beogradskog akademskog umetnika Saše Ivanovića, stvoreno u saradnji s vlasnikom ove vile.”

Kako u naprijed citiranoj rečenici, tako ni u cijelom tekstu ne spominje se ime autora projekta koji je ujedno i autor pročelja vile, dok je g. Saša Ivanović samo bio angažiran kao izvođač da po izvornoj ideji i nacrtima arhitekta Maria Furčića i Kancelarije za arhitekturu j.d.o.o. izradi navedeno pročelje.

Posebno ističemo da u svim drugim tekstovima ovog specijaliziranog portala, navedena su imena autora, dizajnera i sl., te su spornim člankom povrijeđena autorska moralna prava Arhitekta Maria Furčića i Kancelarije za arhitekturu j.d.o.o. jer su sporni članak, kao i fotografije, objavljeni protivno odredbi članka 15. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Sl. glasnik RS“, br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 – udaljnjem tekstu ZASP)

  1. Nadalje, pri završetku predmetnog članka naslova, citiran je investitor:

 “Posebno moram naglasiti da je čitav projekat i njegov završetak bio ugrožen zbog izuzetno velikih manjkavosti u glavnom projektu, što je uzrokovalo veće nepredviđene troškove i znatno kašnjenje završetka ukupnog projekta. Ipak, zahvalan sam lokalnim izvođačima radova kao i čitavom timu novih projektanata koji su krajnje nesebično uspeli da isprave nedostatke kao i da čitav projekat privedu kraju – rekao je vlasnik vile.”

Navedena tvrdnja je neistinita i kontradiktorna, jer je upravo na temelju projekta arhitekta Maria Furčića i Kancelarije za arhitekturu j.d.o.o. investitor ishodio građevinske i uporabnu dozvolu, pa ukoliko je bilo koja treća osoba intervenirala u projekt arhitekta Maria Furčića i Kancelarije za arhitekturu j.d.o.o., takve izmjene su nevidljive, učinjene su bez suglasnosti glavnog projektanta, što ih čini nezakonitim.

II          Temeljem članaka 9., 83., 84., 86. 87. ZJIM, a posebno temeljem čl. 15. ZASP-a, podnositelj zahtjeva

predlaže

da u najkraćem moguće roku, bez promjena i dopuna, na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji su bile objavljene nepotpune i netočne informacije u članku naslova “ Arhitektonski dijamant na Korčuli ” dana 5.8.2019., objavite ovaj ispravak uključivo i ponovnu objavu fotografija kojima je bila opremljena naslovnica i predmetni članak.

Kancelarija za arhitekturu j.d.o.o.,
zastupana po direktoru
Mario Furčić, dipl.ing.arh.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *