Aktuelno

Na gradilištima u Srbiji radi se i na +40 ali bez povreda na radu?

Svaka radna aktivnost na otvorenom s temperaturom preko 36 stepeni celzijusa smatra se radom u nepovoljnim uslovima.

Prema podacima Inspektorata za rad, ovog leta uprkos temperaturama koje su često prelazile i 40 stepeni, nije prijavljena nijedna povreda nastala kao posledica rada na otvorenom u ekstremnim vremenskim uslovima.

Podatak je naročito interesantan ako se zna da letnje vrućine i česte temperature i preko 40 stepeni celzijusa nisu smanjile obim građevinskih aktivnosti. U Srbiji trenutno na preko 10.000 gradilišta, od kojih je svako deseto u Beogradu, radi više od 60.000 građevinskih radnika. Inspektori Inspekcije za rad i ovoga leta su aktivno kontrolisali da li poslodavci primenjuju sve mere zaštite i tako dali svoj doprinos povećanju bezbednosti zaposlenih.

Treba praviti češće pauze, i obezbediti dovoljne količine vode kao mesto za odmor i izbegavati rad od 11 do 16 časova.

 

„Inspektori rada nastaviće da ukazuju poslodavcima na značaj primene svih preventivnih mera, vezanih za rad na otvorenom, tako da će tokom avgusta i septembra 2017. godine, učestalo preventivno kontrolisati gradilišta i sve koji svoju delatnost obavljaju na otvorenom, sa krajnjim ciljem da se otklone rizici po zdravlje zaposlenih“, izjavila je Maja Ilić, načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad.

Kako raditi na vrućinama

Nedavnim izmenama zakona o inspekcijskom nadzoru uloga inspektora je primenjena i oni sada deluju najpre savetodavno. Tako je i inspekcija rada pre kažnjavanja onih najupornijih, prvo radila na edukaciji zaposlenih i poslodavaca, upućujući ih na „Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama“ koje je propisalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 

Smernice Ministarstva rada donose niz preporučenih organizacionih i tehničkih mera koje podrazumevaju češće pauze, dovoljne količine vode, mesto za odmor i uklanjanje sa sunca, preraspodela obavljanja poslova, tako da se fizički zahtevniji poslovi obavljaju u toku hladnijeg dela dana. Osim toga, preporučeno je i izbegavanje rada od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava radni proces, kao i niz aktivnosti osposobljavanja zaposlenih, odnosno njihovo upoznavanje sa rizicima po zdravlje, simptomima bolesti i njihovom prevencijom.

Inače, prema zakonskim propisima, svaka radna aktivnost na otvorenom sa temperaturom preko 36 stepeni celzijusa smatra se radom u nepovoljnim uslovima.

Foto: Jesse OrricoUnsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *