Softver

Ovako izgleda prvi hologramski sto koji može biti vaš za 40.000 evra

Nakon što smo parili oči na holograme u filmovima poput Star Wars ili Minority Report, oni sada konačno postaju realnost.

Australijska kompanija Euclideon razvila je prvi hologramski sto koji omogućava da četiri osobe u isto vreme istovremeno reaguju s prikazom koji je projektovan na površini stola.

Za razliku od izmenjene realnosti (augmented reality), ova tehnologija ne zahteva korišćenje specijalnih kaciga kako bi vam dočarala kompjuterski generisanu sliku u tri dimenzije već je dovoljno staviti naočare na glavu koje izgledaju kao i obične sunčane naočare, piše New Atlas.

Pogledajte kako ova stvar radi:

Na osnovu pozicije naočare, pravi se proračunata projekcija koja kod korisnika stvara hologramsku sliku.

 

Naočare su te koje kod korisnika prave hologramsku sliku. Zapravo, kristalni film koji razdvaja spektar svetlosti nalazi se i u naočarima i na površini stola, a njih dvoje zajedno filtriraju svetlo i kreiraju prikaz baš kao i standardne 3D naočare.

Međutim, ono što prikaz čini realističnim jeste kompjuter koji se nalazi u samom stolu. Sto komunicira s mikročipovima lociranim u naočarima, a koji kompjuteru daju podatke kao što su njihova pozicija i šta subjekat tačno gleda. Na osnovu ovih parametara, pravi se proračunata projekcija koja kod korisnika stvara hologramsku sliku.

Uskoro u prodaji

Do sada je proizveden samo jedan prototip veličine 1,5×1,5 metara, međutim ogromno interesovanje već generisalo je dovoljno sredstava za finansiranje proizvodnje. Kako se navodi u Euclideonu, verzija za maloprodaju mogla bi da bude spremna već u februaru 2018. godine, a očekivana cena će biti oko 40.000 evra.

Foto: Euclideon Holographics

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *