Vizualizacija: Zaha Hadid Architects
Softver

AI à la Zaha: Većina projekata čuvenog studija razvija se kroz slike koje pravi veštačka inteligencija

Direktor Zaha Hadid Architects, Patrik Schumacher, otkrio je „tajnu“ na koji način razvijaju svoje projekte. „Neki klijenti nas prozivaju zbog toga.“

Na nedavno održanoj diskusiji za okruglim stolom o tome kako veštačka inteligencija (AI) može da promeni dizajn, Schumacher je održao prezentaciju o upotrebi tehnologije za generisanje slika na način koji to rade u Zaha Hadid Architects(ZHA).

Oni koriste AI generatore kao što su DALL-E 2 i Midjourney kako bi došli do dizajnerskih ideja za buduće projekte, piše Dezeen.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Vizualizacija: Zaha Hadid Architects

Neki klijenti nas prozivaju zbog toga

„Tehnologiju ne primenjujemo na svakom projektu, ali reći ćemo da je u pitanju većina, a ja ohrabrujem sve koji rade na konkursima i inicijalnim idejama da vide šta će se na ovaj način pojaviti, kako bi imali veći repertoar.“, objasnio je Patrik Schumacher i dodaje:

„Na ovaj način često se javljaju zanimljive ideje i nove vrste oblika, koje možete pokazati kao rane skice čak i klijentima, i da, naravno da su nas nedavno poneki i prozivali zbog toga.“

Prepoznatljivi Zahin fluidni stil by AI

Schumacher objašnjava da na ovaj način u ranoj fazi projekta ne morate da radite mnogo, rendere možete da pokažete sirove i da generišete ideje zajedno sa klijentima ili unutar tima.

Arhitekta je na prezentaciji prikazao i obiman katalog slika imaginarnih zgrada kreiranih korišćenjem DALL-E 2, Midjourney i Stable Diffusion, koje nose prepoznatljiv fluidni stil studija, a kojim se proslavila njegova osnivačica Zaha Hadid.

Vizualizacija: Zaha Hadid Architects

Skoro svi dobijeni prikazi u opisu imaju „Zaha Hadid“, uz razne vrste atributa i programskih sugestija.

Online AI alati kao što je DALL-E 2 generišu slike za nekoliko sekundi iz tekstualnog upita. Otkako su se alati pojavili tokom prošle godine privukli su veliku pažnju i pokrenuli debatu o tome kako bi AI mogla da promeni kreativne industrije.

Tako je na primer, ovog meseca, dobitnik nagrade Sony World Photography, otkrio da je njegov upečatljiv crno-beli portret dve žene zapravo napravljen pomoću DALL-E 2.

Od 10 do 15% AI rešenja ide dalje u projekat

Schumacher je tokom prezentacije napravio poređenje između korišćenja AI alata i konvencionalnih sastanaka dizajnera, kao metoda za pronalaženje ideja.

„Za mene je ovo oduvek bilo slično u poređenju sa timovima koji se verbalno podstiču, pozivajući se na prethodne projekte i ideje, uz gestikulaciju rukama. To je način generisanja ideja i ja to sada mogu da uradim direktno sa Midjourney ili DALL-E 2, ili tim to može da uradi u naše ime, te mislim da je to prilično moćno.“

Arhitekta je objasnio da studio odvaja „od 10 do 15%“ rešenja iz AI generatora za dalju fazu 3D modelovanja. A koliko su posvećeni ovoj ideji govori i činjenica da su ZHA osnovali i internu istraživačku grupu za veštačku inteligenciju.

Vizualizacija: Zaha Hadid Architects

Protiv moratorijuma na razvoj AI

Schumacher je kritikovao pozive na moratorijum na razvoj AI sistema. Naime, postoji otvoreno pismo u kojem se upozorava da takvi sistemi predstavljaju „duboku opasnost za društvo i čovečanstvo“, a koje potpisuju Elon Musk i suosnivač Apple Steve Wozniak, kao i druge istaknute ličnosti iz sveta tehnološke industrije.

Schumacher tvrdi da se „ozbiljna pitanja“ u vezi sa AI ne mogu rešiti „teškom regulativom“ i umesto toga zagovara da bi trebalo da budemo „otvoreni i slobodni, energični i optimistični za rešavanje ovakvih pitanja“.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *