Water Series II, Kory Bieg/Midjourney AI
Softver

Veštačka inteligencija sada može da iscrta cele zgrade, ali da li je to dobra stvar?

Nove onlajn platforme omogućavaju da, na osnovu zadatih parametara, računar kreira potpuno novu arhitekturu. Skeptici se pitaju: “To je samo render. Kako bi nacrtali preseke?“.

Platforme poput Midjourney izgrađene su na bazi podataka od više od milijardu postojećih slika preuzetih sa veba. U ovoj ogromnoj biblioteci moći ćete da nađete slike zgrada, ptica ali i predmeta poput balona, pa ukoliko želite zgradu u obliku ptice sa kljunom napravljenim od balona, samo je potrebno da sve to otkucate i Midjourney će kreirati baš takvu zgradu za vas.

Midjourney je zapravo, najkraće rečeno, veštačka inteligencija koja omogućava pretvaranje tekstualnih parametara u sliku. Potrebno je ukucati ono što želite da računar kreira za vas i stiskom na jedno dugme sve je gotovo.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Soft and Furry Architecture, Virginia San Fratello/Midjourney AI

AI će analizirati vaš upit, pretražiti svoju bazu podataka, te vam konstruisati četiri potpuno originalne slike na osnovu zadatih parametara.

Na primer, možete otkucati „mala kuća od fosila dinosaurusa“ i AI će analizirati vaš upit, pretražiti svoju bazu podataka, te vam konstruisati četiri potpuno originalne slike na osnovu zadatih parametara. Na vama je da promenite bilo koju od ponuđenih rešenja ili da prođete kroz novu iteraciju vašeg upita.

Ako ste izostavili pojedina polja, AI će ih automatski popuniti. Ukoliko ste, na primer, zaboravili da ukucate kakva vrata ili prozore želite, AI će ih dodati za vas nasumičnom metodom. Naravno, ako želite da više „kontrolišete situaciju“ samo zadajte više željenih parametara poput materijala, boja, osvetljenja, pa čak i stila.

Interior Lobby Series, Kory Bieg/Midjourney AI/Midjourney AI

Promena igre

Nesumnjivo je da ovaj algoritam može u potpunosti „promeniti igru“, ne samo na polju arhitekture već i u svakoj drugoj kreativnoj disciplini. AI je već duboko usađen u naše živote, poput ciljanog marketinga, samovozećih automobila, tehnologije prepoznavanja lica, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se to desiti i u arhitekturi.

Sada, po prvi put imamo tehnologiju za dizajniranje kojoj i stručnjaci i oni koji nisu stručni imaju isti pristup. Ovako jednostavan pristup može doprineti devalvaciji stručnosti koja utiče na mnoge profesije, uključujući i arhitekturu.

Veštačka inteligencija je izuzetno dobra u kompoziciji i unakrsnom referenciranju složene mreže arhitektonske istorije, stilova i konteksta, te bi ovaj algoritam mogao dodatno razvijati, primećuje Kory Bieg za Archpaper.

Models for adaptive re-use, suburban densification and urban agricultural hybrids, Jose Sanchez/Midjourney AI

Postoji i dosta skeptika. Najčešći komentar je: “To je samo slika, kako bi nacrtali preseke?“.

Slike koje su do sada objavljene na društvenim mrežama imale su popriličnu dozu negativnih kritika. Iako broj korisnika brzo dostiže velike razmere, postoji i dosta skeptika. Najčešći komentar je: “To je samo render. Kako bi nacrtali preseke?“.

S druge strane može se reći da je arhitekti potreban veliki rad da od dvodimenzionalne skice dođe do potpuno realnog 3D rendera. Možda se ovaj metod može pokazati kao dobra i realistična zamena za skice, koje su arhitekte često crtale i na salvetama?

Soft and Furry Architecture, Virginia San Fratello/Midjourney AI

Ne treba se bojati promena

Treba imati na umu da je arhitektonska praksa i ranije prolazila razne faze pa ako je ovo još jedan vid transformacije, svakako neće biti ni poslednji. Arhitekturi su i dalje potrebni stručnjaci i ne treba da se plašimo da će AI zameniti arhitekte ali ni da se oslanjamo na to da će nam sve rešiti.

Tehnologija ima kapacitet da transformiše rad arhitekata i kao zajednica trebalo bi da pristupimo njenoj ponudi s otvorenošću, upornošću, optimizmom, ali naravno i skepticizmom. Moramo biti jasni u pogledu zamki i prepreka ali i etičkih pitanja u vezi sa veštačkom inteligencijom dok idemo ka napred, zaključuje Kory Bieg za Archpaper.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *