Aleksandar Đikanović Xella Srbija
Intervju, Promo, Softver

Đikanović: Primena BIM objekata štedi novac i vreme u praksi

Prednost kvalitetne biblioteke BIM objekata je da sadrži sve potrebne podatke koji će olakšati i ubrzati proces projektovanja i izvođenja što dovodi do uštede.

BIM je tehnologija o kojoj se puno priča, a malo toga konkretno radi. Međutim, neke kompanije su istupile korak ispred pa su BIM stručnjacima i kompanijama u Srbiji ponudile bogatu biblioteku BIM objekata. Jedna od tih kompanija je i Xella Srbija, pa zato ovom prilikom sa Aleksandrom Đikanovićem, Project Manager i osoba odgovorna za BIM, razgovaramo o gorućoj temi: da li BIM implementacija investitorima štedi novac ili ne?

BIM je velika, nova stvar. Na koj način je vaša kompanija reagovala na izazove BIM tranzicije u arhitekturi i građevinskoj industriji?

Kompanija Xella International i Xella Srbija su u BIM-u dugi niz godina. Svaka država u okviru kompanije Xella, već zadnjih 6-7 godina, ima svoje biblioteke proizvoda na svojim i sajtovima koji se bave BIM implementacijom.

Projekat Blue Sprint je delo naše kompanije i ima za cilj da obezbedi svu potrebnu podršku projektantima pri izradi projekata u BIM-u. Tako pomažemo projektantima pri izradi projekata, primeni pravih materijala, štedimo im vreme i novac. Biro može poslati projekat našoj kompaniji koja će ga analizirati i prebaciti u BIM okruženje, dati predloge pozicija sa svim tehničkim podacima koji su potrebni za izvođenje.

Podrška projektantima: Blue Sprint

Pomoću BIM biblioteka projektant na jednom mestu ima celu bazu i nema potrebe da traži podatke iz drugih izvora.

BIM ne podrazumeva samo rad u 3D okruženju, već i proračun količina i termo-tehničkih svojstva materijala. Koje sve podatke Xella BIM objekti sadrže u sebi?

Radi se na novoj biblioteci koja će imati sve bitne podatke koji su od interesa investitoru, projektantu i izvođaču radova. Kao što ste sami rekli, BIM objekti sadrže potpune informacije o svakom proizvodu, sa svim njegovim podacima: termičke, zvučne karakteristike, požarnost, težine materijala, cene i svi atesti i sertifikati koji prate jedan proizvod. Pomoću BIM biblioteka projektant na jednom mestu ima celu bazu i nema potrebe da traži podatke iz drugih izvora. Sve je centralizovano.

Pored pojedinačnih Xella proizvoda kao što su YTONG blok, BIM stručnjaci na raspolaganju imaju i kompozitne zidne sisteme. Reč je o biblioteci od preko 480 BIM objekata. Da li nam možete reći nešto više o dostupnim kategorijama i vrstama sklopova?

Upravo tako. Postoje samostalni elementi sa svojim karakteristikama i podacima, ali zato ima više sklopova zidova koji se sastoje od različitih materijala. Oni su upravo napravljeni kako bi zadovoljili stroge kriterijume koji sada važe, kako termičke kod fasadnih sistema, do zvučnih zahteva unutar objekata. Samo kod fasadnih sistema, imamo šest zidnih sklopova koji zadovoljavaju termičke zahteve i deo njih koji zadovoljava i zvučne zahteve kod zahtevnijih bučnih otvorenih prostora.

Dok za unutrašnje pozicije imamo 16 zidnih sklopova za pozicije između stanova, stana i hodnika i unutar stambenih jedinica gde su postoje kombinovane potrebe za zvuk i termiku. U svakom slučaju, imamo dosta različitih sklopova koji mogu da zadovolje sve tehničke zahteve projektanata.

Baza Xella BIM objekata

Cilj kompanije Xella Srbija je da bude korak ispred građevinske industrije i da bude katalizator koji će ubrzati proces projektovanja i izvođenja.

Koje su sve prednosti Xella BIM objekata u procesu projektovanja, a koje u procesu izvođenja?

Prednost kvalitetne biblioteke je da sadrži sve potrebne podatke koji će olakšati i ubrzati proces projektovanja i izvođenja. Prednost se ogleda da projektant ne mora da troši vreme na traženje podataka na sajtu ili da kontaktira tehničku podršku iz naše kompanije. Projektanti su, takođe, opterećeni količinom obaveza, posla i različitim pozicijama, te nisu u stanju da znaju svaki podatak o svakom materijalu koji će se naći u projektu. Zato smo mi tu da im ponudimo jednostavnu i primamljivu bilblioteku, laku za svakodnevnu upotrebu u bilo kojoj situaciji.

Da li nam možete navesti par projekata koji su rađeni pomoću vaše BIM podrške? Kako se implementacija Xella BIM objekata pokazala u praksi?

BIM se u Srbiji razvija polako i za to će biti potrebno vreme, za sada se u Srbiji radilo na par velikih projekata gde se koristio BIM i gde je između ostalog bilo i naših materijala, a trenutno je u izradi par velikih projekata kod većih projektnih biroa gde se koristi BIM i gde će biti naših sklopova zidova. Zbog zaštite projekata i investitora nismo u mogućnosti da iznesemo o kojim se projektima radi, ali su oni deo projekta Beograda na Vodi, ali i na drugim lokacijama po Srbiji i Crnoj Gori.

Pomoću BIM biblioteka projektant na jednom mestu ima celu bazu i nema potrebe da traži podatke iz drugih izvora

Ušteda novca i vremena

BIM je budućnost građevinske industrije. Koji su dugoročnim planovi kompanije Xella na području BIM implementacije?

Naša misija da budemo pioniri i lideri u implementaciji BIM-a pa kompanija investira značajne resurse u Srbiji i Crnoj Gori po ovom pitanju. Cilj kompanije Xella Srbija je da bude korak ispred građevinske industrije i da bude katalizator koji će ubrzati proces projektovanja i izvođenja. Želimo da investitorima uštedimo i novac i vreme.

Naše sestrinske kompanije iz Evrope su daleko odmakle u implementaciji BIM-a, sa primenom kaciga sa vizirima, panelima zidova specijalno sečenim za određeni projekat i time su daleko ispred konkurencije. Trenutno tržište Srbije još nije spremno za takve tehnološke inovacije, tako da imamo ideja i znanja da sve to primenimo i na našem tržištu. Ali, polako čekamo momenat da i domaća građevinska industrija bude na tom nivou tehnološke razvijenosti.

Gde zainteresovani BIM stručnjaci i domaće kompanije mogu pogledati više o Xella BIM objektima?

Zainteresovani BIM stručnjaci i domaće kompanije mogu pronaći Xella BIM objekte na našem web-sajtu, ali i na stranici BIM Object. Za sve dodatne informacije, investitori, projektanti i izvođači me mogu kontaktirati na [email protected].

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *