Stilski, ovaj stan u Beogradu u potpunosti je prilagođen željema korisnika; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri

Ogledala, refleksije i ostrvo na lakat: Pogledajte enterijer stana u kuli Skyline

Beogradske arhitekte iz Unknown Studija su jednu tipičnu stambenu jedinicu pretvorili u idealno mesto za život i rad po meri klijenta.

Šta je to dobar stan? Dok je Beogradska škola stanovanja imala jasna pravila i kriterijume u pogledu organizacije i upotrebne vrednosti stana, savremena arhitektonska praksa našla se u krizi bez jasnog smera, ideje i identiteta.

Danas je dobar stan onaj stan koji zadovoljava potrebe korisnika. U tom smislu, cilj savremenih arhitektonskih i dizajnerskih praksi je da nasleđene i nove strukture preoblikuju i prilagode životnom stilu korisnika – njegovim željama, navikama i aspiracijama.

Enterijer stana u kuli Skyline, koji potpisuju arhitekte iz beogradskog biroa Unknown Studio, primer je dobre prakse koji može poslužiti kao podstrek za preispitivanja ubrzane stambene gradnje sa kojom se Beograd već godinama suočava.

Staklene površine vizuelno „produbljuju“ prostor; Foto: Relja Ivanić

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Ovaj enterijer prilagođava zatečeno stanje generičke osnove stvarnim potrebama klijenta, a na način da u nasleđeni okviru unese dodatnu dinamiku i toplinu.

„U vremenu kada stanovi u novogradnji postaju nepregledni šablon konstruktivne i kvadratne optimizacije, mi se kao projektanti trudimo da svojim pristupom i dizajnom stvorimo prostor po meri naših klijenata“ – navode arhitekte. Naime, oni polaze od činjenice da su stanovi u novogradnji skrojeni za nepoznate korisnike, te da im je nakon kupovine neophodna dorada i prilagođavanje.

Ovaj stan je pun netipičnih detalja na neočekivanim mestima; Crtež: Unknown Studio

Pojedini elementi stana su svojom veličinom i pozicijom prenaglašeni, dok su drugi redukovani.

U cilju da od tipičnog naprave konkretno, a kroz pažljivi izbor materijala i elemenata, arhitekte iz Unknown Studija uspele su da naglase sve kvalitete koje odlikuju ovaj stan, kao i da ublaže i uklone njegove mane. Pojedini elementi stana su svojom veličinom i pozicijom prenaglašeni, dok su drugi redukovani.

Osim toga, arhitekte nastoje da jednu tipičnu prostornu strukturu trosobnog stana prilagode preferencijama i ukusu korisnika. Svoju nameru arhitekte ostvaruju kroz stilizaciju prostora i naglašene kontraste, ali i primenu netipičnih elemenata na neočekivanim mestima.

Ogledala i refleksije

U generičkom rasteru jednostrano orijentisanog stana arhitekte koriste ogledala i njihovu refleksiju kako bi prostor vizuelno produžili i time dobije prepoznatljiv identitet. Ugao koji formira servisni blok, a koji se nalazi u težištu stana, u celosti je obložen ogledalima. To je rezultiralno mnogobrojnim preklopljenim perspektivama. Ujedno, servisni blok je postao stožer prostorne orijentacije.

S druge strane, dnevna zona aktivnosti koju čine ulazni deo, kuhinja sa trpezarijom i dnevni boravak sa lođom rešeni su kao total dizajn koji prati jednu jasnu estetsku liniju. Svi sekundarni elementi prate ton i teksturu hrastovog drveta, dok su ostali elementi u beloj ili crnoj boji.

Enterijer dnevne zone prati jednu istu logiku materijala, tonova i tekstura; Foto: Relja Ivanić

Posebna atrakcija stana čini kuhinja sa izdvojenim ostrvom nepravilne geometrije.

Odabir nameštaja, njegovog tona i forme prostoru daje notu elegancije, ozbiljnosti i umerenosti. Svi pojedinačni elementi su skladno uklopljeni i čine jednu zaokruženu celinu.

Posebna atrakcija ovog dela stana čini kuhinja sa izdvojenim ostrvom nepravilne geometrije. Postavka ovog elementa u kontekstu „otvorenog plana“ dnevnog boravka prostoru daje karakter polivaletnosti. Mogućnost kružne veze skučenom prostoru daje notu fleksibilnosti.

Kuhinja je „na lakat“, a opremljena je najsavremenijim kućnim aparatima i izdvojenim delom za degustaciju pića (viskija i vina). Ona je dizajnerski rešena kao smena otvorenih i zatvorenih delova, drvenih i belih površina.

Kuhinja u stanu prati principe total dizajna; Foto: Relja Ivanić

Visoko sedenje umesto trpezarijskog stola

Zanimljivo je da ovaj stan nema klasični trpezarijski sto, već ručavanje rešeno kao „visoko sedenje“. To direktno oslikava životni stil korisnika, te da ovaj stan nije namenjen tradicionalnoj porodici.

U noćnoj zoni izdvaja se glavna spavaća soba sa prostranim garderoberom i pripadajućim kupatilom koje je funkcionalno organizovana. Radna soba je nešto manja, ali pruža mogućnost neometanog rada od kuće. Njen karakter i namena naznačeni su kroz prisustvo dve kancelarijske stolice i radnog stola.

U spavaćoj zoni se nalazi veliki i prostran garderober; Foto: Relja Ivanić

Dizajn po meri

Jedna mera ne odgovara svima. Iako stanovi u novogradnji (iz opravdanih razloga) poseduju određene tipične karakteristike koje se ponavljaju, klijenti (s druge strane) očekuju i traže „custom made“ rešenja za svoje stambene prostore. Arhitekte i dizajneri su tu da njihove želje pretvore u stvarnost.

SL enterijer stana u Skyline kuli, po dizajnu Unknown Studija, istaknut je primer prilagođavanja generičke strukture stilu i potrebama konkretnog korisnika.

Za razliku od Beogradske škole stanovanja – koja je sve stambene zone tretirala jednako i uravnoteženo, u ovom stanu su neki elementi prenaglašeni, a neki redukovani. Upravo tako asimetričan, ovaj stan se savršeno uklapa u životni stil svog korisnika.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Faktografija
projekat:

SL stambeni enterijer

lokacija:

Skyline, Beograd

autori:

Unknown Studio

projektni tim:

Jovana Miletić i Miloje Krunić

saradnik:

Milan Grubanov

kvadratura:

88 m2

godina:

2021.

fotografija:

Relja Ivanić

saradnici:

Merano, GIR, Safe System, Nitea, Niti, Garda, IDC i Polydec

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. miki

  realno uopšte nije loše zaista, ukusno prilično ali ima li šta odvratnije u arhitekturi nego sa ulaznih vrata ulaziš u kuhinju? zaista poražavajuće, moglo je malo drugačije

  1. arhitekta

   da
   to je nezgodno
   da stan ove veličine i cene
   nema ulaznu zonu

   nego se izuvaš u dnevnoj sobi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *