Staro i novo u Bukovičkoj banji; Foto: Atelje AL
Novi objekti

Novo ruho hotela Šumadija u Aranđelovcu uz očuvanje graditeljskog nasleđa

Arhitektonskom vezom starog i novog očuvaće se arhitektonsko nasleđe istorijskog hotela u Bukovičkoj banji, a u isto vreme daće se pečat novog vremena.

Hotel izgrađen građen tridesetih godina prošlog veka, koji je proglašen za kulturno dobro i zaštićen kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dobiće novo ruho po idejnom rešenju Ateljea AL iz Vrnjačke Banje.

Idejno rešenje, koje je sastavni deo usvojenog Urbanističkog projekta, pobednički je rad na konkursu održanog prošle godine, a potpisuju ga arhitekte Branimir Lukić, Darko Cvetković i Nevena Novčić iz pomenutog biroa.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Predviđa se proširenje hotela u novom ruhu; Foto: Atelje AL

Objekti su u velikoj meri devastirani, van funkcije i neadekvatnog izgleda u odnosu na okruženje.

Parcela na kojoj je smešten hotel nalazi se na samom obodu severnog dela parka Bukovičke banje, koji je jedan od najstarijih i najočuvanijih banjskih parkova u Srbiji.

Južno od hotela smeštena su dva otvorena bazena sa pripadajućim svlačionicama i restoran Arkade.

Objekti su u velikoj meri devastirani, van funkcije i neadekvatnog izgleda u odnosu na okruženje, navodi se u dokumentaciji.

Veza starog i novog; Foto: Atelje AL

Proširenje postojećeg hotela

Da bi objekat mogao da odgovori na savremene zahteve i bude konkurentan na tržištu isprojektovano je proširenje postojećeg hotela sa spavaćim blokom, kongresnim centrom i delom sa otvorenim i zatvorenim bazenom, koji ukratko predstavljaju funkcionalnu organizaciju budućeg kompleksa.

Investitor ovog celog poduhvata je Bukovička banja Stublina doo Aranđelovac.

Hotel je projektovan kao objekat sa četiri zvezdice; Foto: Atelje AL

Prepoznatljive arkade

Predviđena je rekonstrukcija otvorenog kupatila, koja podrazumeva integrisanje objekta Arkade u istočnu fasadu novoformiranog objekta, kao i uspostavljanje tople veze sa hotelom Šumadija (eventualno i sa objektom Specijalne bolnice), odnosno između sadržaja u jedinstvenom turističkom kompleksu koji ovi objekti čine.

Novi bazen; Foto: Atelje AL

Postojeći zid istočne fasade otvorenog kupatila sa arkadama je zadržan kao kulisa.

Prilikom izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju hotela Šumadija posebno se vodilo računa o arhitektonskoj vezi starog i novog, kako bi se na pravi način očuvalo graditeljsko nasleđe, a u isto vreme, dao i pečat novog vremena.

Postojeći zid istočne fasade otvorenog kupatila sa arkadama je zadržan kao kulisa iza koje su predviđeni sadržaji otvorenog bazena i terasa kongresne dvorane, čime se težilo da prepoznatljiv karakter ovog zida bude dominanta u odnosu na povučene elemente a da istovremeno bude i povezan u jedinstvenu celinu sa dograđenim delovima objekta.

Sobe u novom delu hotela; Foto: Atelje AL

Kroz projektovanje ovog objekta vodilo se računa o zadovoljenju osnovnih potreba hotela sa četiri zvezdice.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Građanin Topole

  Topolo, Topolo, vidite Aranđelovac! Topola pada, Aranđelovac napred!

 2. miki

  loše slike i renderi, deluje vrlo zanimljivo

 3. Biljana Vujović

  Hvala Bogu da čujem nešto lepo o svom rodnom gradu.
  Naša Srbija bi bila možda i bolja od Švajcarske kada bismo se obratili svojim građanima u dijaspori da budu investitori, a renomiranim graditeljima da budu izvođači radova.
  Problem je izgleda u tome što vlast ne može da se tali sa Srbima, već samo sa strancima.

 4. Nenad

  Poštovani,

  Veoma sam razočaran što vidim jedan ovakav propagandni sadržaj na vašem sajtu. Prenosite par reči o projektu koje su potekle od projektanta i ne osvrćete se na kompleksnost i ogromne probleme ovog projekta.

  Oduzimanje parka, javnog poseda svih građana Aranđelovca, da bi se na njemu pravio novi, privatni, hotel je nedpoustivo. Poražavajuće je što vlast i njoj bliski mogu da rade šta požele sa javnom imovinom. Ova novoplanirana lakrdija od hotela planirana je na uglu parka sa prilaza iz pravca Lazarevca. Čitav park sa te strane biće zatvoren, ko nailazi neće biti u stanju ni da primeti park. Ovaj novi objekat i Šumadija činiće jedan kompleks, biće i spojeni toplom vezom, tako da više sa te strane neće nikom biti omogućen ni ulaz u park.

  Na sve to mislim da je suvišno komentarisati koliko je samo rešenje užasno. Objekat koji je projektovan nema apsolutno nikakve arhitektonske i estetske vrednosti. Jezivo izgleda i pomisao da će ovakvo šta biti izgrađeno i to pored Šumadije i Starog Zdanja…

  Nadam se da ćete napraviti i jedan tekst u kom ćete se kritički osvrnuti na ovu antiarhitekturu i ostati dosledni sebi.

  Pozdrav iz Aranđelovca

  1. Tanja

   Hotel kao jeftina novogradnja. Od detinjstva sam vezana za ovo mesto i veoma mi žao što vidim kako propada jedan lep grad. Aranđelovčani ćute.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *