Lokalitet stadiona Karađorđe sa neposrednim okruženjem: novoplanirani elipsasti objekat i sutrenska garaža na kojoj je postojeći ostatak prve Električne centrale u Novom Sadu stavljen pod zaštitu.
Novi objekti

Novi Sad dobija poslovni soliter od 15 spratova kod Karađorđa

Veliku potražnju za poslovnim prostorom u Novom Sadu mogao bi da podmiri novi objekat elipsaste forme dimenzija 50×30 metara od 19.000 kvadrata.

Trenutno je na javnom uvidu u JP Urbanizam Novi Sad izložen Plan generalne regulacije za lokalitet novosadskog Stadiona „Karađorđe“ sa neposrednim okruženjem. Planom je obuhvaćen kompleks stadiona, javne i saobraćajne površine, kao i opštegradski centar uz Bulevar oslobođenja. Interesantan detalj krije se upravo u opisu opštegradskog centra, čijom realizacijom Novi Sad dobija poslovni soliter od 15 spratova.

Pre skoro dve godine predstavljeni su renderi budućeg stadiona. Na tim renderima, koji se vide i na Mapi gradilišta Srbije, dominiraju dva zaobljena objekta u futurističkom maniru. Ipak, dalja razrada opisanog lokaliteta predviđa samo jednu zgradu između stadiona i Bulevara oslobođenja, ali sa iskorakom u izmeni spratnosti. Ukupno je planirano 17 etaža raspoređenih u suteren, prizemlje i 15 spratova. U ovom objektu nije predviđeno stanovanje već je akcenat dat na poslovnom prostoru kojeg determiniše prodaja, kulturni sadržaj ili pak hotel, odnosno elementi koji će aktivirati javni prostor.

Ukoliko se objekat izvede u maksimalnom gabaritu, bruto površina će iznositi blizu 19.000 kvadrata.

Budući objekat na gradskom zemljištu zadržava prvobitnu ideju zakrivljenog prostora, pa otuda potiče i njegova elipsasta osnova dimenzija 50×30 metara (ose elipse). Ukoliko se objekat izvede u maksimalnom gabaritu, bruto površina će iznositi blizu 19.000 kvadrata. Budućem investitoru se ostavlja i mogućnost formiranja zelenog vrta ili bazena na krovu ovog repernog objekta. Južno od planiranog solitera predviđeno je parterno uređenje sa pratećim zelenilom, što sve zajedno treba da čini skladnu funkcionalnu i vizuelnu celinu. U parteru opisane lokacije zamišljena je suterenska garaža kojoj će moći da se pristupi iz planirane ulice koja će povezati servisnu saobraćajnicu tržnog centra Promenada i ulicu Dimitrija Tucovića.

Plan generalne regulacije dela izmađu Bulevara Oslobođenja i stadiona Karađođe gde se predviđa izgradnja kule P+15 i poluukopane garaže

Prva električna centrala pod zaštitom

U Planu su iznad garaže ucrtani ostaci prve električne centrale u Novom Sadu – betonski nosač rashladnog uređaja – koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada stavio pod zaštitu. Planom je uključeno očuvanje izvornog izgleda betonske konstrukcije, horizontalnog i vertikalnog gabarita i svih konstruktivnih elemenata.

Novi Sad dobija Novosađanku?

Nema sumnje da će se budući soliter svojom visinom uklopiti u okolne stambene i poslovne objekte. Međutim, postavlja se pitanje koja je idealna spratnost koja bi upečatljivo istakla ovu lokaciju i da li će se tih 15 spratova utopiti u panoramu formiranog klastera? Ili bi zgrada trebala da bude značajno viša, kao što je to svojevremeno na susednoj parceli planirala kompanija Delta Holding?

Ovaj poslovni projekat svakako može biti odgovor za povećanu potražnju za kvalitetnim poslovnim prostorom u Novom Sadu, a da li će grad konačno dobiti svoju „Novosađanku“ ostaje da vidimo u periodu pred nama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Dragan Marković

  Hmm, nije mi jasno zašto „napadaju“ pojedinačne lokacije, a ne naprave novi poslovni distrikt? Sasvim je super napraviti poslovni objekat pored tržnog centra.

  Ali, u Novom Sadu (barem koliko sam ja video), ima jako puno mladih ljudi sa dobrim poslovima koji u svoj život žele da unesu kvalitet. Kada kažem kvalitet, mislim kvalitetnu svakodnevnicu, komfor u stambenom i poslovnom prostoru.

  Međutim, sve što im se nudi su tačkaste intervencije u nasleđenoj matrici grada.

 2. Aleksandar

  Iz iskustva se plašim, da se projekat bitno ne izmeni dok ne dođe do realizacije objekta, kao što je to često bila dosadašnja praksa u Novom Sadu. Podsetiću Vas samo na to koliko je izmenjen projekat Mercatora i promenade. Mercator je prvobitno planiran kao niz prizemnih ili P+1 objekata, a kad je plac kupljen tražena je promena namene. Promenada je planirana takođe sa zelenim površinama i zabavnim sadržajima na krovu, fontanama i bazenima, kako je u prvom idejnom rešenju predstavljena, a do kraja je realizovana – svi znamo kako.

 3. Slobodan gradjanin

  Nije mi jasno koji su to idioti koji izmišljaju rupu u saksiji. Tvrdite da nedostaje poslovnog prostora zasto onda ne sredite radnički . U centru grada stoji ruglo ali sa malo para može da se sredi. Nema poslovnog prostora ali po gradu polovina lokala zatvorena i zvrji prazna.
  Ko to hoće da se nafatira na izgradnji Novosadjanke kako je nazivate.

  1. Igor Conić

   Zdravo Slobodane, nema kvalitetnog poslovnog prostora za (IT) firme sa 50-100 zaposlenih ili vise. Radnicki je poseban slucaj. Hteli su da ga kupe razne firme ali je tamo problem parkiranja.

  2. Dragan Marković

   Poslovni prostor postoji u brojčanom smislu, ali je on ne zadovoljavajućeg kvaliteta – naročito za standard internacionalnih firmi. S druge strane, na šta je Igor ukazao, ne postoji poslovna zgrada dovoljnih kapaciteta da primi (IT) firme sa 50-100 zaposlednih kojih ima sve više. Ti par malih lokala i zgrada, razbacanih svuda po gradu, je prazno sa razlogom.
   .
   Ono što meni nije jasno jeste zašto se ne napravi poslovni distrikt (sa koncentrisanim poslovnim, stambenim, rekreativnim i zabavnim sadržajima) – makar u Novom Sadu? Beograd i Niš su kilometrima daleko od toga. Ali, Novi Sad ima potencijala.

 4. Isidora

  Poslovni prostor treba da se izdvojiu posebnu zonu, sa parking garažama, zelenilom i kvalitetnom saobraćajnom vezom. Nabitu ga na slobodan plac u frekfentnoj zoni, ne može doprineti ni kvalitetu poslovanja ni kvalitetu života svoje okoline.

  1. Dragan Marković

   Slažem se sa vama. Jedan od najvećih problema poslovne zone na Novom Beogradu upravo jeste parking. U nedostatku istog, kompanije uzurpiraju i maltretiraju stanovnike po okolnim blokovima tako što im zauzimaju parkirališta i remete ustaljeni ritam svakodnevnice.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *