Dešavanja, Novi objekti

Goran Vojvodić predstavlja hotel Jugoslavija

Posle retrospektivne izložbe u beogradskoj galeriji Ozon pod nazivom „Moja arhitektura” upriličene povodom Velike nagrade arhitekture Saveza arhitekata Srbije za životno delo koja mu je dodeljena za prošlu godinu, Goran Vojvodić, jedan do najpoznatijih domaćih arhitekata, stručnoj javnosti predstaviće svoj novi projekat – rekonstrukciju hotela „Jugoslavija“, jednog od najprepoznatljivijih objekata novobeogradske arhitekture.

Posle rekonstrukcije, hotel „Jugoslavija“ će postati deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu „Kempinski“. Lanac hotela „Kempinski“, uključuje međunarodni portfolio od 62 hotela od kojih se 9 nalazi na prestižnoj listi „Vodeći hoteli sveta“, što će vratiti stari sjaj ovog hotela i Beograd uvrstiti u red svetskih prestonica u oblasti hotelske industrije. Obližnji maloprodajni i stambeni kompleks biće izgrađen po svetskim arhitektonskim standardima, upotpuniće postojeću strukturu, istovremeno poštujući vizuelni identitet i tradiciju lokacije.

Izrađen po projektu koji ispunjava međunarodne standarde današnjice, novi hotel dizajniran je kao sastavni deo kompleksa vrhunskog kvaliteta i višestruke namene. Time su maksimalno povećani kapaciteti i lepota ovog hotela koji će Beogradu pružiti novu referentnu vrednost. Kompleks novog hotela „Jugoslavija“ poštovaće arhitektonski integritet postojeće strukture i biće izgrađen na temeljima modernističke tradicije iz nedavne prošlosti.

„Hotel „Jugoslavija“ ima svoju, izuzetno zanimljivu istoriju. Mnogi se sećaju da je ugostio, između ostalih, englesku kraljicu Elizabetu II i dva američka predsednika Ričarda Niksona i Dzimija Kartera“, ističe Vojvodić i dodaje da je hotel „Jugoslavija“ jedan od najznačajnijih primera moderne u arhitekturi, koju mnogi pogrešno poistovećuju sa tzv. komunističkom arhitekturom.

„Originalna arhitektura hotela „Jugoslavija“ može se označiti kao vizionarska i uvek savremena, zbog čega nam je bilo izuzetno važno da sačuvamo ne samo originalni oblik, već i originalnu ideju projekta i na taj način ispoštujemo vrlo rigorozne uslove zaštite izdate od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Naravno, bilo je neophodno izvršiti brojna prilagođavanja potrebama savremenog korisnika hotela sa pet zvezdica. Takođe, pratećim maloprodajnim i stambenim centrom, novi hotel „Jugoslavija“ biće maksimalno inkorporiran u intenzivni način života Novog Beograda koji polako prerasta u najznačajniji poslovni centar regiona“, kaže Goran Vojvodić, autor projekta rekonstrukcije hotela „Jugoslavija“.

TREBAO SE ZVATI HOTEL BEOGRAD

Hotel „Jugoslavija“ otvoren je 1969. godine, iako je javni konkurs raspisan 22 godine ranije. Prvobitno, hotel je trebalo da dobije ime „Beograd“. Na konkursu iz 1947. prvu nagradu dobili su poznati arhitekti zagrebačke škole moderne Mladen Kauzlarić, Lavoslav Horvat i Kazimir Ostrogović, da bi hotel bio izgrađen po izmenjenom projektu arhitekte Lavoslava Horvata. Kao projektanti hotela i enterijera su učestvovali i arhitekte Milorad Pantović, Vladeta Maksimović i akademik Ivan Antić, potonji vrlo istaknuti stvaraoci i graditelji.

Preliminarni nacrt je završen i rekonstrukcija hotela „Jugoslavija“ zavisi u potpunosti od dobijanja neophodnih finalnih dozvola od nadležnih organa na gradskom i republičkom nivou. Investitor je u potpunosti spreman da podrži realizaciju projekta. Ukoliko dozvole budu dobijene do kraja 2010, novi hotel „Jugoslavija“ biće završen i pušten u rad 2013. godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *