Učestvujete u radionici tako što ćete prvo popuniti anketu
Dešavanja

Poziv za zajedničko projektovanje plavo-zelenog parka na Zemunskom keju

Učestvujte u osmišljavanju parka između hotela Jugoslavije i Karađorđevog trga.

Pozivaju se Beograđani koji stanuju u neposrednoj blizini parka Zemunski kej, ili koriste park Zemunski kej, ali i svim ostalim sugrađanima koje zanima aktivno učešće u planiranju poboljšanja gradskog tkiva sa ciljem podizanja kvaliteta života u gradu.

Pridružite se stručnjacima projekta euPOLIS i pomozite da se zajedno osmisli kvalitetniji plavo-zeleni park između hotela Jugoslavije i Karađorđevog trga.

Beograd je jedan od četiri evropska pilot-grada

Uz Gladsakse, Lođ i Pirej, Beograd je jedan od četiri evropska pilot-grada u kojima će se u periodu između 2020. i 2024. godine testirati inovativni način projektovanja funkcionalnih gradskih „plavo-zelenih“ parkova primenom prirodom inspirisanih rešenja, uz aktivno učešće građana, a u cilju poboljšanja kvaliteta života u gradu i unapređenja zdravlja i blagostanja građana.

Ove inovativne metode zajedničkog kreiranja prijatnijih i zdravijih javnih prostora za sve građanke i građane će u Beogradu biti testirane na dve pilot-lokacije: na Zemunskom keju – na potezu od hotela „Jugoslavije“ do Karađorđevog trga, i na donjem Dorćolu – na segmentu Linijskog parka kod naselja Dunavski kej. Ovaj poziv se odnosi na Zemunski kej.

Popunjavanjem upitnika ostvaruje se prvi kontakt sa zainteresovanim građanima.

Projekat sprovodi tim euPOLIS koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih organizacija iz 13 zemalja sveta, a u Beogradu uključuje Gradske sluzbe i domaće ekspertske organizacije: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus i organizacija Mikser, u saradnji sa institutom za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i Ženskim arhitektonskim društvom.

Prirodom inspirisana rešenja

Prirodom inspirisana rešenja uvode elemente prirode u urbano okruženje (pametan izbor biljaka sa specifičnim funkcijama, biološko prečišćavanja voda, energiju zemlje, vetra i sunca itd.) kako bi se unapredio kvalitet života u tim sredinama i pozitivno uticalo na zdravlje i blagostanje građana: obezbedila prijatnija temperatura na mikrolokaciji, smanjilo zagađenje vazduha i količina alergena, biološki prečistila otpadna voda i iskoristila za navodnjavanje i ovlaživanje, itd.

Ovo su neki primeri rešenja inspirisanih prirodom koja bi mogla da se primene u parku na Zemunskom keju:

Zašto učestvovati? Vaše mišljenje je važno!

Cilj ovog postupka zajedničkog planiranja je prikupljanje pouzdanih informacija o pilot lokaciji i podsticanje stanovnika/posetilaca da plasiraju svoje ideje i aktivno učestvuju u analizi i poboljšanju sopstvenog životnog okruženja. Proces zajednčkog (participativnog) planiranja plavo-zelenog euPOLIS parka na Zemunskom keju započinje ovim priloženim upitnikom, nakon čega sledi radionica na kojoj počinje praktičan proces zajedničkog projektovanja intervencija za unapređenja kvaliteta lokacije.

Kratak sadržaj Radionice:
  • Detaljnije upoznavanje građana sa euPOLIS projektom
  • Upoznavanje građana sa originalno planiranim intervencijama na pilot parku
  • Pitanja građana u vezi ovih, prethodnih informacija
  • Prikaz funkcionalnih nedostataka parka, koji su naknadno uočeni od strane euPOLIS tima
  • Upitnik za zajedničko projektovanje – (aktivira se na radionici i svi učesnici popunjavaju)
  • Diskusija: Datum i vreme radionice biće objavljen naknadno, a na bazi vaših odgovora na to pitanje iz upitnika

Ovim upitnikom ostvaruje se prvi kontakt sa zainteresovanim građanima. Vaši odgovori na prilozeni upitnik su anonimni, ali ukoliko želite da vas kontaktiraju u vezi sa razvojem projekta i učešćem u daljim koracima, možete ostavite svoj kontakt za tu svrhu.

Popunjavanje ankete u prilogu traje u proseku 5 do 10 minuta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *