Aktuelno, Novi objekti

Stadion Sport City u Kataru

Iako ima još puno vremena da Svetskog prvenstva u Kataru 2022. radovi na izgradnji stadiona i prateće infrastrukture su uveliko u toku.

Sports City Stadium, lociran u Persijskom zalivu u istočnom ostrvskom gradu Doha, je jedan od 12 stadiona koji će ugostiti prestižno FIFA takmičenje 2022. godine. Ovo je tehnološko sofisticirano i ekološki odživo rešenje kakvo još nije viđeno. Funkcija stadiona je višenamenska pa će ovaj veličansteveni objekat moći da ugosti razne događaje koji nisu samo sportski.

Inspiraciju za strukturu stadiona arhitekte su crpele iz beduinskih šatora. Kao i nomadska kultura, šatorska struktura se može prilagođavati različitim uslovima i okruženju.  Ovaj prilagodljiv stadion raspolaže sa pomerljivim krovom i terenom kao i tribinama koje se mogu transformisati. Krov će biti dovoljno velik da pokrije svih 46.890 posetilaca na stadionu.

Da bi se izborili sa ogromnim vrućinama na Bliskom istoku koje predstavljaju velike probleme za organizatore Svetskog prvenstva, stadion Sport City će biti opremljen specijalnim rashladnim sistemom. Hladan vazduh biće puštan u nivou stopala i vrata u svakom redu na tribinama, a potom će se taj vazduh spuštati na teren čineći atmosferu za igru prijatnom.

Sports City Stadium će, po rečima projektanata, postići nultu emisiju ugljenika. Stadion će takođe sam proizvodi struju pomoću solarnih ćelija tako da ne samo da će pokriti svoje energetske potrebe već će višak vratiti u infrastrukturnu mrežu grada.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. radanovicc

    12 stadiona ce da naprave za 12 godina! Nama treba toliko vremena za jedan…

  2. milos

    e a vidi ja sam dobio onudu da idem tamo da radim ali ne znam sta raditi.daju velike satnice pa mi je zato to malo cudno kad znam da nemaju velike plate.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *