Konkursi

Konkurs za bob i sankaške staze na Trebeviću kraj Sarajeva

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite rešenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Planirana je kao deo sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koja je i posle igara trebala da privlači posetioce na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982. godine. Profesor Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projektuje stazu u dužini od 1.570, odnosno od 1.900 metara sa dve rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoje od pravih deonica i 13 krivina u obliku propisanih “figura”, sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%. Međutim, onda su usledili nepredviđeni događaji…

Danas je ona popularno mesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma.

Nakon Olimpijskih igara, staza je korišćena za takmičenja u sklopu Svetskog kupa. Naknadnom podelom staze na tri dela, koji se mogu nezavisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Staza je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Rat je ostavio minska polja, razorene objekte i okolnu prirodu, te jedno novo značenje nekada popularne destinacije nadomak grada. Gotovo dve decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staze – najpre iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Nov život staze

Na ovaj način, celi ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvaranje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada! Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korišćenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

OBAVEZNI PROJEKTNI PRILOZI

 • Naziv projekta i opis (do 1.500 karaktera) .TXT
 • Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice…)
 • Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
 • Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera) .TXT

Važna napomena: grafički prilozi ne smeju sadržavati imena autora.

DATUMI I DOSTAVLJANJE RADOVA

 • Raspis konkursa: 26.2.2018.
 • Rok za dostavljanje radova: 15.4.2018. do 23.59h
 • Rezultati: 25.4.2018.

Projekti se dostavljaju na e-mail: [email protected]

PRAVO UČESTVOVANJA

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

PODLOGE I PITANJA

Podloge za konkurs možete preuzeti na linkovima ovde.

Pitanja vezana za raspis konkursa možete postaviti na email: [email protected]

JEZIK KONKURSA

Učesnici konkursa svoje radove mogu dostaviti na: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.

ŽIRI

 • Dinko Peračić (Hrvatska)
 • Marija Simović (Studio Simović, Srbija)
 • Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH)
 • Katarina Bošnjak (Lift – prostorne inicijative, BiH)

NAGRADE

Svi pristigli radovi biće objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018.

Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima
arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen je smjštaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018.

Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR.
Odabrani radovi će potencijalno biti prezentirani u javnim medijima i gradskoj upravi.

FOTOGRAFIJE: Ivan Ramadan, Kenan Muslić, Irhana Šehović

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *