Građevinarstvo, Izdvojeno

Most koji se ne bori protiv poplava nego im se prilagođava

Ovo provokativno rešenje mosta želi da Holanđanima predstavi poplave kao nešto što ne treba kontrolisati već treba prihvatiti kao prirodnu pojavu.

Mostovi se danas uglavnom dimenzionišu na vodu pedesetogodišnjeg povratnog perioda, odnosno, tako da njihova visina bude dovoljna da primi nivo vode koja može da se javi jednom u 50 godina. Ipak, to nije slučaj kod ovog neobičnog mosta izgrađenog u plavnom području holandskog grada Najmegen.

Firme NEXT Architects i H+N+S Landscape Architects projektovale su pešački most Zalige koji postaje delimično potopljen kada se nivo vode poveća. Ljudi mogu da savladaju potopljeni deo mosta tako što će se kretati preko betonskih blokova koji su ostali iznad nivoa vode.

Pogledajte kako to izgleda:

Potopljeni deo mosta može se savladati hodanjem po betonskim blokovima koji vire iznad vode.

Razigrani i nesvakidašnji dizajn mosta podstiče razvijanje odnosa Holanđana s vodom na način da prihvate sezonu poplava kao nešto prirodno, umesto da pokušaju da je kontrolišu, piše Inhabitat. Pametno, zar ne?

Nesvakidašnje iskustvo

Iako je završen još u martu 2016. godine, most Zalige je tek ovog januara u potpunosti pokazao svoje pravo lice kada je porastao nivo reka Val – i to najviše u poslednjih 15 godina.

Lokalno stanovništvo je nestrpljivo pohrlilo do mosta kako bi prešli reku preko betonskih stepenika i tako doživeli nesvakidašnje iskustvo.

Ipak, s obzirom na to da je nivo vode drastičnije porastao, u jednom trenutku je i alternativni prelaz bio neprohodan. Ipak, ovakve poplave dešavaju se retko i takav vodostaj je držao je svega nekoliko dana.

Kao greben iznad reke, ovaj most  omogućava ljudima da dožive promenljivi rečni pejzaž na jedan drugi način.

 – rekli su inženjeri iz NEXT Architects.

Pešački most Zalige poručen je kao deo Room for the River, državnog projekta koji stvara rešenja za prevenciju od poplava. Projekat ima za cilj da podstakne diskusiju o tome kako zajednice mogu da nauče da žive sa vodom.

Foto: © Rutger Hollander, via NEXT Architects

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *