Nemačka kompanija Cemex razvila je Pervia Deco, proizvod koji će se veoma svideti pejzažnim arhitektama jer omogućava pravljenje dekorativnih staza koje nisu agresivne na okolinu.

Potreba za ekološkim i održivim materijalima sve je veća jer raste svest ljudi o neophodnosti njihove primene kako bi se naša planeta sačuvala od zagađenja.

Kako bi izašla u susret ovakvim potrebama, poznata nemačka kompanija Cemex iz Berlina je u svoj portfolio dodala i proizvod nazvan Pervia Deco koji je namenjen svima onima koji žele da naprave betonske staze u svom dvorištu a koje će biti ne samo dekorativne već i ekološke. Naime, ovaj vodopropusni beton sprečava zagađenje zemljišta pa samim tim i podzemnih voda, dok u isto vreme obezbeđuje suve i prohodne staze kada pada kiša.

Dekorativna staza od betona koji propušta vodu

Ovaj vodopropusni beton sprečava zagađenje zemljišta pa samim tim i podzemnih voda.

Prva takva staza napravljena je za privatnog investitora u Berlinu. Sedam kubika betona s crvenim pigmentima izliveni su za jedno prepodne, a potom je površina namazana Isola Acrytektom, agensom koji štiti površinu betona od oštećenja.

Pervia Deco je materijal koji je specijalno osmišljen za pravljenje dekorativnih staza i površina u pejzažnoj arhitekturi. Njegova specifičnost je što je to vodopropusni beton koji može da propusti 100 litara vode po metru kvadratnom za jedan sat što osigurava siguran tretman atmosferskih voda.

U ponudi ove kompanije su i drugi betoni poput Pervia Classic i Pervia Top koji su osmišljeni za upotrebu u niskogradnji.

Foto: Cemex