Materijali

Dekorativni beton za staze koji za sat vremena upije i do 100 litara vode

Nemačka kompanija Cemex razvila je Pervia Deco, proizvod koji će se veoma svideti pejzažnim arhitektama jer omogućava pravljenje dekorativnih staza koje nisu agresivne na okolinu.

Potreba za ekološkim i održivim materijalima sve je veća jer raste svest ljudi o neophodnosti njihove primene kako bi se naša planeta sačuvala od zagađenja.

Kako bi izašla u susret ovakvim potrebama, poznata nemačka kompanija Cemex iz Berlina je u svoj portfolio dodala i proizvod nazvan Pervia Deco koji je namenjen svima onima koji žele da naprave betonske staze u svom dvorištu a koje će biti ne samo dekorativne već i ekološke. Naime, ovaj vodopropusni beton sprečava zagađenje zemljišta pa samim tim i podzemnih voda, dok u isto vreme obezbeđuje suve i prohodne staze kada pada kiša.

Dekorativna staza od betona koji propušta vodu

Ovaj vodopropusni beton sprečava zagađenje zemljišta pa samim tim i podzemnih voda.

Prva takva staza napravljena je za privatnog investitora u Berlinu. Sedam kubika betona s crvenim pigmentima izliveni su za jedno prepodne, a potom je površina namazana Isola Acrytektom, agensom koji štiti površinu betona od oštećenja.

Pervia Deco je materijal koji je specijalno osmišljen za pravljenje dekorativnih staza i površina u pejzažnoj arhitekturi. Njegova specifičnost je što je to vodopropusni beton koji može da propusti 100 litara vode po metru kvadratnom za jedan sat što osigurava siguran tretman atmosferskih voda.

U ponudi ove kompanije su i drugi betoni poput Pervia Classic i Pervia Top koji su osmišljeni za upotrebu u niskogradnji.

Foto: Cemex

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Vojkan

    Ovo je neka nova tehnologija i novi materijali ali ja sam moju stazu oblozio prirodnim kamenom, kad kisa pada voda se ne zadrzava staza se brzo susi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *