Foto: Loop Disseny
Materijali

Higroskopski behaton: Od građevinskog otpada do materijala budućnosti

Nastao je mešanjem otpadne keramike i recikliranog kamena s cementom, a idealan je za popločavanje pešačkih i biciklističkih staza.

Poslednja istraživanja govore da više od trećine otpada koji nastaje na prostoru Evropske unije potiče od izgradnje i rušenja, a sadrži različite materijale poput stakla, betona, keramike i opeke.

Prema španskom zakonu o otpadu, betonski i keramički otpad bez značajne obrade se može ponovo koristiti u građevinarstvu i tu je Institut za poslovne inovacije sa Balearskih ostrva video rešenje pod imenom Loop.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Više od trećine otpada koji nastaje u EU potiče od izgradnje i rušenja; Foto: Loop Disseny

Od otpadne keramike i kamena

Novi materijal nastaje mešanjem otpadne keramike i recikliranog kamena sa prirodnim cementom. Ovako nastaje higroskopski malter, koji je u stanju da privuče i zadrži vodu, odnosno vlagu iz okoline.

Pre odabira keramike kao glavnog materijala, multidisciplinarni proces vođen od strane arhitekti, dizajnera i istraživača analizirao je proizvodnju otpada u industriji, diferencirajući različite proizvode u njoj i njihov potencijal.

Nakon odvajanja odabranog proizvoda od ostatka otpada, proizvod je dobio novi život, koji je imao spontanu i toplu estetiku, prilagodljivu različitim stilovima.

Da bi se postigao cilj krajnjeg proizvoda, proces je proučavao odnos keramike i kamenih materijala kao kompatibilnih agregata i prirodnog cementa kao veziva sa niskim uticajem.

Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny

Sastav materijala: Keramika i beli cement

Higroskopski malter se sastoji od 85% ponovo korišćene drobljene keramike sa recikliranim kamenom i 15% stabilizovanog belog cementa kao veziva sa niskim uticajem. Zbog svog higroskopskog stanja, dobijeni proizvod funkcioniše kao filter za vodu i reguliše vlažnost okruženja.

Higroskopska i drenažna svojstva materijala omogućavaju vodi da prirodno prodre u zemlju ili da se sakupi i zadrži u nižim slojevima radi ponovne upotrebe.

Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny
Foto: Loop Disseny

Ishod: Jedan materijal i beskrajne mogućnosti

Proces je iznedrio agregat koji karakterišu visoka higroskopska svojstva, sa otpornošću koja je prilagodljiva različitim vrstama upotrebe.

Zbog svojih strukturalnih performansi, ovaj materijal se ne preporučuje za saobraćajnice i delove sa velikim opterećenjima, ali se zato može odlično iskoristiti za popločavanje pešačkih i biciklističkimh staza kao alternativa asfaltiranju u gradovima.

Ono što je takođe zgodno jeste činjenica da se može izrađivati u proizvoljnim oblicima i debljinama u zavisnosti od projekta.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *