Inženjerske preporuke za projektovanje objekata socijalne zaštite; Foto: Gradnja
Arhitektura

Priručnik: Kako projektovati centre za socijalni rad u Srbiji

Inženjerske preporuke i uputstva za projektovanje javnih objekata socijalne zaštite nezaobilazan je vodič za sve one koji planiraju ovakve objekte u našoj zemlji. 

Nepovoljna demografska situacija u Srbiji, visok stepen emigracije, smanjenje broja stanovnika i starenje populacije generiše dugoročni pritisak na rashode u oblasti socijalne zaštite.

Centri za socijalni rad stoga imaju ključnu ulogu u razvoju sistema socijalne zaštite. Stoga ne čudi da je najavljena izgradnja Centara za socijalni rad u Kikindi, Vranju, Vršcu i Jagodini kao i proširenje kapaciteta u velikim gradovima.

Međutim, postavlja se pitanje na koji način projektovati centre za socijalni rad? Celokupna procedura kao i samo projektovanje do sada su se oslanjali na praksu, razgovore i pregovore. Sada se stvari menjaju.

Bureau Cube Partners doo na čelu sa Milanom D. Raškovićem autor je priručnika “Inženjerske preporuke i uputstva za projektovanje javnih objekata socijalne zaštite”, projekta koji je naručio UNDP Srbija radi unapređenja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Priručnik daje daje modele rasporeda funkcionalnih zona zgrade CSR; Foto: Gradnja

Kako se planira projekat, a potom izrađuje projektna dokumentacija u zavisnosti da li se radi rekonstrukcija ili izgradnja novih Centara.

Priručnik nas na početku upoznaje sa Centrima za socijalni rad u Srbiji i njihovim unutrašnjim uređenjem, a potom u sledećem poglavlju objašnjava kako se planira i priprema projekat, a potom i izrađuje projektna dokumentacija u zavisnosti da li se radi rekonstrukcija, sanacija, adaptacija ili izgradnja novih Centara.

Priručnik dalje predstavlja model Centara za socijalni rad analizirajući merila za definisanje prostora i određivanje ukupnog broja prostorija i broja zaposlenih. Potom se razrađuje arhitektonsko oblikovanje i funkcionalna dispozicija, objašnjavaju prostorne celine i standardi, da bi se potom napravio osvrt na elemente strukture i unutrašnjeg uređenja.

Posebna pažnja posvećena je i tehnologiji Centara za socijalni rad pa su tako obrađeni akustika, instalacije, osvetljenje, nadzor, energetska efikasnost i protivpožarna zaštita.

Smernice i preporuke za projektovanje

Priručnik je dominantno orijentisan na analizu kategorije velikih centara za socijalni rad preko 25 zaposlenih kako bi se programski i prostorno sveobuhvatno sagledale sve glavne i prateće službe.

„Visoko vrednujući i verujući u stepen značajnosti projektantskih iskustava kao stvaralačke matrice, Bureau Cube Partners se usudio da publikuje sistemski objedinjene, opšte smernice i preporuke o njihovoj funkcionalnoj dispoziciji, prostornoj organizaciji, oblikovnoj prijemčivosti i tehničko-tehnološkoj metodologiji arhitektonskog projektovanja ali i projektovanja po ostalim inženjerskim disciplinama neophodnim za njihovu savremenu svrsishodnost i eksploataciju.“ – kaže arhitekta Milan D. Rašković i šef Bureau Cube Partners iz Beograda.

Priručnik razrađuje elemente strukture i unutrašnjeg uređenja; Foto: Gradnja

Bogato ilustrovan priručnik

“Dokument je obrađen adekvatno meri koju zahtevaju funkcionalni zadaci centara za socijalni rad kroz pet osnovnih celina, bogato je ilustrovan grafičkim prilozima, elaboracija je obimna, potpuna i precizna.” – kažu u svojoj recenziji mr Miodrag Ferenček, arhitekta i Miodrag Mirković, arhitekta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Dalje dodaju da ovaj priručnik omogućava visok stepen sigurnosti budućim projektantima u konkretnom radu posebno jer se u svakoj od celina nalaze koncepcijske i tehničke informacije dragocene za planiranje, programiranje, projektovanje i i izgradnju centara za socijalni rad.

“Svojom strukturom i sadržajem ova priručnik jasno i pregledno definišu  programske i prostorne standarde, koji će biti korišćeni od strane inženjera – projektanata u procesima rekonstrukcije, sanacije i adaptacije ili investicionog i tekućeg održavanja postojećih ili izgradnje novih objekata centara za socijalni rad.” – kaže u svojoj recenziji Vukota Vlahović, diplomirani defektolog.

344 strana u tvrdom povezu

Priručnik “Inženjerske preporuke i uputstva za projektovanje javnih objekata socijalne zaštite” u izdanju beogradskog Anubisa ima 344 strana u tvrdom povezu, a izdat je 2022. godine u tiražu od 250 primeraka.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *