Arhitektura, Izdvojeno

Renomirani BIG projektuje Narodno pozorište u Tirani

Naše južne komšije napravile su dobar marketinški potez angažujući slavni svetski biro za projekat teatra koji će, jednom kada se izgradi, privući pažnju svetske arhitektonske scene a onda i turista.

Bjarke Ingels Group (BIG) objavio je projekat Narodnog pozorišta Albanije koji će se graditi u centru Tirane, odnosno, na Skanderbeg trgu na kojem se već nalazi Narodna opera i Narodna umetnička galerija.

Novi objekat sa figurom u obliku leptir mašne biće moderna protivteža postojećim objektima, dok će trg postati zaokružena celina koja je namenjena isključivo pešacima.

Zgradu u obliku leptir mašne čini dva objekta koji se spajaju u centralnom auditorijumu.

Na mestu postojećeg teatra nići će nova zgrada sačinjena od dva objekta spojena u centralnom amfiteatru. Za razliku od starog pozorišta, novo će imati dodatne tri scene, amfiteatar na krovu i pokriveni javni prostorom u podnožju objekta.

Izdignuta mašna

Forma leptir mašne nastala je podizanjem centra prizmatičnog volumena, čime su stvoreni javni urbani džepovi i konekcije s obe strane objekta dok je u podnožju objekta stvoren veliki natkriven prostor za okupljanje ljudi. Posetioce će dva velika stepeništa voditi do ulaznog foajea odakle će moći dalje da nastave do glavne scene, do manjih pozorišnih sala ili do amfiteatra na krovu.

Sa amfiteatra na krovu pruža se sjajan pogled na celu Tiranu.

Amfiteatar na krovu će biti posebna poslastica jer će osim u sceni na otvorenom, posetioci moći da uživaju i u lepom pogledu na Tiranu.

Maketa objekta

Foto: BIG

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Arhitektica

    Albanci su skontali foru. Angazuj strani biro nek ti napravi nesto sto ce tvoj grad staviti na mapu. Mi jos yo nismo shvatili

  2. Arhitekta

    Sta nismo shvatili? Da treba da angazujemo strani biro?

    Pa gde si ti arhitektica? U Obali Slonovače?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *