Zelena gradnja

Tirana 2030: Prestonica Albanije transformisaće se u zelenu oazu

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kreiranjem dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste.

Italijanski arhitekta Armando Brasini je još 1925. godine dao smernice za transformaciju Tirane u modernu prestonicu. Skoro sto godina kasnije, još jedan Italijan daje novu viziju glavnog grada Albanije. Generalni plan arhitekte Stefano Boerija pod nazivom Tirana 2030 (TR030) definiše novu eru prestonice kao grada kontrolisanog razvoja, napredne infrastrukture, zelenih koridora, a sve to uz zaštitu arhitektonskog nasleđa.

Šuma s dva miliona stabala okružiće Tiranu diktirajući razvoj grada samo oko centralnih istorijskih lokacija.

 

TR030 predviđa velike investicije na polju infrastrukture i javnih servisa. Nova železnica s brzim vozovima ne samo da će spojiti centar grada s aerodromom i terminalom na moru, već treba i da dovede do smanjenja gužvi na saobraćajnicama uz forsiranje javnog prevoza s električnim i hibridnim vozilima.

Plan predviđa i izgradnju 20 novih škola i to tako da one imaju funkciju čvorišta kvartova u kojem su locirane, dok će s druge strane novi urbani trgovi i džepovi oko istorijskog Bulevara Dsshmorst e Kombit biti čvorišta kulturnih aktivnosti.

Veoma važan aspekt plan TR030 jeste maksimalno korišćenje prirodnog okruženja kako bi grad prodisao. Kako bi se sprečio urbanističko širenje grada na račun zelenila, šuma s dva miliona stabala će okružiti Tiranu diktirajući razvoj grada samo oko centralnih istorijskih lokacija.

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kroz kreiranje dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste, a takođe se predviđa izgradnja zelene oaze oko jezera Farka, koje je u predgrađu Tirane.

Reke koje teku kroz grad postaće „plavi koridori regeneracije i biodiverziteta“. Zeleni koridor duž doline Elbasan-Krrabe obezbediće proizvodnju, skladištenje i distribuciju obnovljive energije koja će napajati grad.

Generalni plan policentričnog i kaleidoskopskog metropolisa kreiran je tako da grad i priroda budu u savršenom balansu.

 – kaže arhitekta Stefano Boeri za ArchDaily.

 

Projekat Stefano Boerija pobedio je međunarodnom konkursu 2015. godine koji je organizovala Vlada Albanije, odobren je od strane gradskog veća, a sada čeka i usvajanje u parlamentu.

Pogledajte video koji podrobnije objašnjava ideje vezane za plan Tirana 2030:

Foto: Attu Studio

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *