Arhitektura

26 stvari koje (možda) niste znali o arhitekti Frenku Lojdu Rajtu

Jeste li znali da je ovaj slavni arhitekta bio u braku sa crnogorskom umetnicom?

Frenk Lojd Rajt bio je svakako jedan od najuticajnijih arhitekata dvadesetog veka koji je tokom svoje karijere, duge sedamdeset godina, ostavio dubok trag u arhitekturi sa uticajima koji se osećaju i danas.

Obzirom da se ovog meseca obeležava 150 godina od rođenja slavnog arhitekte, pravo je vreme da se osvrnemo na nekoliko interesantnih događaja i činjenica iz njegovog života, za koje možda niste znali, kao da je na primer Frenk bio u braku s crnogorskom plesačicom. Međutim, to nije sve!

Pročitajte 26 stvari koji (možda) niste znali o Frenku Lojdu Rajtu:

1. Bez diplome, kada je imao manje od dvadeset godina, Frenk se preselio u Čikago u želji da ostvari svoj san – da postane arhitekta.

2. Njegov prvi posao bilo je u studiju Jozefa Limana Silsbija, arhitekte koji je projektovao crkvu u kojoj je Frenkov ujak bio propovednik.

3. Ubrzo nakon studija Silsbi, Frenk je dobio posao pomoćnika u arhitektonskoj firmi Adler & Sullivan. Prvi projekat s kojim se Frenk istakao kako u firmi tako i u arhitektonskim krugovima širom zemlje jeste Auditorium Building.

4. S dvadeset i dve godine Frenk odlučuje da kupi imanje u Oak Parku na kom je izgradio kuću za njega i njegovu ženu Ketrin. Kako bi platio njenu izgradnju, Frenk je potpisao petogodišnji ugovor za Salivana i avansom od 5.000 dolara.

Frenkova kuća u Oak Parku, Foto: Wikimedia User John Delano of Hammond, Indiana

5. Blizak odnos nastavnika i učitelja koji su imali Frenk i Salivan prekinut je 1893. godine kada je Salivan saznao za Frenkov samostalni rad u tajnosti.

6. H. Vinsolu je angažovao Frenka da radi na projektu njegove kuće koja će postati prva u nizu objekata koje su definisale Frenkov organski stil. Kuće Prairie karakteriše jaka veza s prirodnim okruženjem, kao i smeštanje stepeništa i kamina u centralni deo kuće.

Fallingwater. Foto: Western Pennsylvania Conservancy

7. Frenk je često koristio kuće svojih klijenata kao laboratorije, u kojima bi isprobavao nove stilove.

8. Arhitekta Danijel Burnhem ponudio je 1893. godine Frenku partnerstvo u svojoj firmi kao i plaćenu praksu i boravak za Frenka, njegovu ženu i šestoro dece, na tri godine u Parizu i dve godine u Rimu. Frenk je ovu ponudu odbio.

9. Sa svojih četrdeset godina, Frenk je podstakao novi stil u arhitekturi kuća koji je bio lišen suvišnog tavanskog i podrumskog prostora.

10. Frenk Lojd Rajt često je radio i za japansko tržište. Ti poslovi su mu pomagali da prebrodi česte finansijske krize u koje je zapadao.

11. Jedan od Frenkovih hobija bila je vožnja u njegovom žutom kabrioletu Stoddard Dayton.

12. Početkom novog veka, mnogi časopisi počeli su da pišu o Frenku i njegovim projektima. Čikaške novine bile su zainteresovane i o njegovom privatnom životu, pa su objavili i kontroverznu vest o njegovom neverstvu s udatom ženom.

13. Ubrzo je Frenk projektovao i izgradio čuveni objekat Taliesin, na ruralnom brdovitom terenu, gde je počeo da živi sa svojom ljubavnicom Mama Čejni.

14. Dok je trajala izgradnja objekta Taliesin, Frenku su naručena dva velika projekta, Midway Gardens i Imperial Hotel u Tokiju. Došlo je i vreme da neki od najboljih arhitekti dvadesetog veka dolaze da uče od Frenka

Imperial Hotel. Image: en:user:Fg2 Wikimedia

15. Sedmoro ljudi poginulo je 1914. godine u kući Taliesin uključujući i Frenkove studente, ženu i njegove dvoje dece usled požara koji je podmetnuo njihov batler.

16. Kuća Miniature u Pasadeni prva je koju je Frenk izgradio koristeći sistem tekstilnih blokova. Ovo je bila eksperimentalna tehnika u kojoj su se zapravo koristili betonski blokovi koji su bili ukrašeni geometrijskim šarama poput tekstila.

17. Kako bi se Taliesin u budućnosti obnovio i bio ekonomski održiv objekat, osmišljen je plaćeni program za studente tokom kojeg su oni mogli da uče o radu i načinu života čuvenog arhitekte.

18. Frenk je u Arizoni izgradio Taliesin West, kuću u kojoj je živeo sa svojom trećom ženom, crnogorskom plesačicom Olgom Lazović*.

19. Usledila je i izgradnja čuvenog objekta Fallingwater, koji je Frenk isprojektovao za roditelje Edgara J. Kaufmana, mladog američkog istoričara.

20. Novinar Herbert Džejboks angažovao je Frenka za projekat male kuće koja je toliko postala popularna među mladim arhitektama da je novinar počeo da naplaćuje onima koji su dolazili da je vide.

21. Tokom Drugog svetskog rata, kada je izgradnja mnogih objekata obustavljena, Frenk počinje sa projektovanjem kuća Usonian koje su napravile revoluciju u pristupačnom socijalnom stanovanju u Americi.

22. Jedan od njegovih poslednjih projekata bila je i kuća za Merlin Monro i Artura Milera.

Muzej Gugenhajm, Foto: Flickr user Sam valadi licensed under CC BY 2.0

23. Frenk Lojd Rajt poslednje godine života proveo je u apartmanu hotela Plaza u Njujorku, odakle je nadgledao izvođenje svog remek-dela, muzeja Gugenhajm.

24. U osamdesetoj godina života objavio je manifest u kom podržava horizontalan način gradnje i optužuje vertikalnost jer izaziva vrtoglavicu.

25. S devedeset godina putuje u Bagdad kako bi se susreo s kraljem Iraka koji je od Frenka poručio urbanistički projekat koji ipak nije realizovan zbog ubistva monarha.

26. Poslednje godine svog života posvetio je deljenju znanja mlađim generacijama kroz niz dirljivih predavanja. U jednom od svojih poslednjih predavanja javno je odao priznanje Luisu Salivaju i arhitektonskoj revoluciji koju je on postigao.

* Ko je bila Olga Vasović? 

Olga Vasović je unuka Marka Miljanova koja se početkom 20 veka iz Crne Gore zaputila u veliki svet, najpre u Rusiju, zatim preko Evrope i u Ameriku. Pripadala je grupi čuvenog mistika tog vremena Gurđijeva, koji je, između ostalog, kroz specificne telesne kretnje, igru i ples podučavao putu u središte ljudskog bića. Olga je na jednom nastupu Gurđijeve grupe 1924. godine u Njujorku upoznala Frenka Lorda Rajata i ubrzo se udala za njega. Zahvaljujući njoj, Rajt je svojevremeno i posetio Crnu Goru. (info: Slavica Vučković) 

Izvor: ArchDaily

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *