Šta sa rupom? Stiže rešenje! Foto: Chicago Tribune
Arhitektura

SOM popunjava Kalatravine rupe

Na rupi koja je trebalo da bude baza Kalatravinog tornja Chicago Spire, izrašće po svoj prilici sasvim drugačija zgrada.

Rupa iskopana za temelje planirane kule renomiranog arhitekte Santjaga Kalatrave, već je izvesno vreme predmet ismejavanja u čikaškoj javnosti. Stigli su ironični predlozi da se od nje napravi igralište za podzemlje ili da to postane mesto gde će se metaforički bacati ostali neuspeli poduhvati grada Čikaga. Međutim, izgleda da ovu rupu ipak čeka lepša sudbina. Kako piše Chicago Tribune na ovom mestu će nići dva nebodera koje je projektovao David Childs iz firme SOM, koji je inače glavni arhitekta projekta 1 World Trade Center u Njujorku.

Kalatravin toranj je trebao da izgleda ovako:

Kalatravino rešenje nebodera za Čikago

Ovako izgleda novo rešenje koje potpisuje SOM:

Novo rešenje za Čikago na mestu rupe

Rupa će biti zapušena modernim neboderima u staklu koji će služiti kao hotel ali i kao stambeni prostor.

Iako projekat nije još detaljno predstavljen, poznato je da će kule biti visoke 305 i 259 metara i da će biti izvedene pretežno u staklu.

Viša kula, koja će biti smeštena na južnom obodu lokacije, okrenuta prema reci Čikago, imaće stambene jedinice i hotel od 175 soba, dok će niža kula biti isključivo stambena.

Osim izgradnje nebodera, dogovor sklopljen između grada i investitora Related Midwest, uključuje i uređenje parka DuSable, javnog prostora koji se nalazi nedaleko od lokacije, a koji je u fazi rekonstrukcije još od 80-tih godina prošlog veka. Rekonstrukcija ove zone uključuje proširenje postojećeg šetališta uz reku, koje bi trebalo da kule poveže sa parkom DuSable.

Zapušena rupa…

Nikad izvedeni projekat nebodera Chicago Spire, započet je 2007. godine i trebalo je da sa planiranom visinom od 610 metara postane najviša zgrada Sjedinjenih Država. Ipak, nastala finansijska kriza dovela je do stalnih odlaganja, da bi planovi konačno i bili trajno prekinuti 2014. godine.

Pogledajte kako izgleda projekat:

Foto: The Chicago Tribune, Related Midwest

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *