Zelena gradnja

Bio-fasada obložena algama pruža odličnu izolaciju na ovoj zgradi u Kini

Prošle nedelje predstavljen je plan za dva grandiozna staklena tornja čije su fasade u potpunosti obložene prirodnim mikro algama.

Projekat predstavlja novu futurističku atrakciju grada Hangdžou, administrativnog centra kineske pokrajine Đeđang. Iza njega stoje stručnjaci iz francuske kompanije XTU Architects koji su na ovom izazovu radili nekoliko godina. U pitanju je još jedan pokušaj da se patentira inovativna tehnologija bio-fasada sa slojem algi koji blagotvorno utiče na životnu sredinu kroz apsorpciju ugljen-dioksida i proizvodnju kiseonika.

O značaju prirodnog omotača na građevinskim objektima

Stakleni tornjevi su obično problematični s aspekta očuvanja životne sredine jer se o njihove površine svetlo odbija, pa se tako toplota ne zadržava u građevinama. S bio-fasadama to nije slučaj, jer alge pružaju odličnu prirodnu izolaciju i zadržavaju toplotu.

Alge gajene u ovakvim uslovima se mogu koristiti i kao izvor obnovljive energije. Kako ističe Dezeen, alge sa tornjeva u Hangdžou su iste one koje se koriste u medicinskoj i kozmetičkoj industriji. Naime, kada je u pitanju proizvodnja kozmetičkih i medicinskim pretarata, alge su u poslednjih par godina postale sve popularnije zbog velike količine proteina i hranjivih materija, a odlične su i za hidrataciju.

Energetska efikasnost i francuska kultura

Kineski tornjevi uz to sadrže i panele pokriveni vegetacijom, dok se na vrhovima nalaze prave zelene oaze u obliku plastenika sa drvećem koje filtrira vazduh. Oblik tornjeva, kao i podijum koji se spaja na podnožju su dizajnirani tako da kišnica može da klizi niz bočne strane kula, kroz otvore u sredini, pa sve do bazena u dnu. Ovakvo rešenje nije slučajno, jer je osmišljeno u potpunosti u skladu sa prirodnom okolinom grada.

S druge strane, unutrašnjost građevine, kao i njene tematske celine, biće uređene u čast francuske kulture. Pored ostalog, ovde će se nalaziti hotel s velikim welness centrom, umetnička galerija, brojni umetnički ateljei, poslovne zone, startap centar i co-working prostor.

Više članaka o potencijalu inovativnih bio fasada pročitajte OVDE.

Vizualizacije: XTU Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *