Građevinarstvo

Fasada ovog objekta čisti okolni vazduh kao i 500 stabala drveća

Fasada na novoj zgradi u Njujorku koristiće sunčevu svetlost kako bi zagađene čestice iz vazduha pretvorila u so i vodenu paru, čime se dobija anti-alergijski i anti-bakterijski objekat.

Zgradu nazvanu 570 Broome dizajnirao je Tahir Demircioglu iz arhitektonskog biroa Builtd, koristeći novi fasadni materijal koji pomaže u borbi protiv zagađenog gradskog vazduha.

Koliko je ova samočisteća fasada značajna i efikasna pokazuje podatak da se njenim radom eliminiše zagađenje koje stvori 2.000 automobila u godinu dana, za šta je inače potrebno 500 stabala odraslog drveća.

Fasada se pravi od Neolith ploča koje se poprskane PURETi tretmanom na bazi vodenih i titanijum-dioksid nanočestica.

Luksuzni objekat od 25 spratova biće izgrađen u zapadnom Sohou u Velikoj jabuci, a njegovu fasadu karakterišu prozori od poda do plafona, koji igraju važnu ulogu u prečišćavanju vazduha.

Fasadni materijal razvijen je iz saradnje kompanije Neolith i proizvođača PURETi. Prema podacima na internet stranici, materijal čine Neolith ploče koje se prskaju PURETi tretmanom na bazi vodenih i titanium-dioksid nanočestica, piše Inhabitat.

Za rad ove sinteze potrebna je i sunčeva svetlost koja aktivira nanočestice titanijum-dioksida, koje pretvaraju vlagu iz vazduha u oksidne agense koji uništavaju čestice azot-dioksida i toksične agense, transformišu ih u vodenu paru i soli.

Ovaj proces se naziva fotokataliza i ponavlja se milionima puta u sekundi što omogućava zgradi da efikasno čisti vazduh. Osim što utiče na smanjenje zagađenja vazduha, ova tehnologija utiče i na to da zgrada bude anti-alergijska, anti-bakterijska i bez ikakvih neprijatnih mirisa.

Pogledajte kako radi ovaj inovativni fasadni materijal:

https://www.youtube.com/watch?v=Q6SxxOb9FgM

Domaće rešenje

Sličan materijal za samočišćenje fasada razvili su naši stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Pod uticajem sunčeve svetlosti, aktiviraju se inkapsulirane čestice u Heromatu koje čiste i razgrađuju organske polutante. Više o ovoj suspenziji pročitajte ovde.

Enterijer objekta 570 Broom uradili su Skidmore,Owings & Merrill, a zgrada sadrži 54 stambene jedinice, čija je prodaja otpočela već tokom protekle jeseni.

Rendering: Tahir Demircioglu/Skidmore, Owings & Merrill

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *