Opremanje

Solarni krovni pokrivači koji štite dom i prave struju

Elon Musk, kreator Tesla automobila, predstavio je pokrivače od kvarcnog stakla s različitim teksturama.

Za razliku od klasičnog rešenja proizvodnje solarne energije u kućnim uslovima koje je podrazumevalo da se na već postavljeni krov montiraju solarni paneli, novo rešenje od Tesle je daleko praktičnije. Solarni krovni pokrivači postavljaju se direktno na krovnu konstrukciju, a pored toga što štite kuću od vremenskih uticaja, ujedno i prave električnu energiju. Dva problema rešeno jednim udarcem!

tesla-solarni-krov-2

Krovni pokrivači od kvarcnog stakla su transparetni, ali postaju neprozirni kada se gledaju sa strane.

 

Elon Musk je u svom blogu još tokom leta najavio solarne krovove, međutim sada konačno imamo priliku da vidimo i kako oni izgledaju. U pitanju je veoma interesantan staklasti materijal sa različitim teksturama koje manje-više liče na klasične krovove. U ponudi su Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile i Smooth Glass Tile pokrivači koji u zavisnosti od ugla gledanja daju drugačiji vizuelni efekat. Ove specijalne slojeve na staklu pravi kompanija 3M i sve su transparentne, ali postaju neprozirne kada se gledaju sa strane.

tesla-solarni-krov-4

Glavna komponenta za funkcionisanje solarnih krovova jeste sistem za skladištenje energije nazvan Tesla Powerwall. U pitanju je baterija za dom koja se tokom dana puni solarnim panelima, dok tokom noći obezbeđuje struju za sve kućne uređaje. Cena Powerwall 2 sistema koštaće oko 5.500 dolara dok cena solarnih krovova još nije obelodanjena mada je Elon Musk najavio da će ona biti „značajno niža od klasičnih sistema“.

Povezano: Pogledajte kako će izgledati prvi Tesla grad

tesla-solarni-krov-5

Prvi solarni krovovi trebali bi da budu ugrađeni u SAD tokom sledećeg leta, a Tesla će u ponudi prvo imati jednu ili dve od četiri teksture krovnih pokrivača dok će se ponuda tokom vremena proširivati.

tesla-solarni-krov-3

Pogledajte i kako izgledaju stakleni crepovi koji greju dom solarnom energijom.

Foto: Techcrunch, Tesla

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miodrag

    Elon Musk je stvarno veliki inovator sadašnjice. Možda će revoluciju koju je napravio sa Tesla Motors, na sličan način uspeti da ostvari sa neprimetnim solarnim panelima na krovovima.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *