Elon Musk, kreator Tesla automobila, predstavio je pokrivače od kvarcnog stakla s različitim teksturama.

Za razliku od klasičnog rešenja proizvodnje solarne energije u kućnim uslovima koje je podrazumevalo da se na već postavljeni krov montiraju solarni paneli, novo rešenje od Tesle je daleko praktičnije. Solarni krovni pokrivači postavljaju se direktno na krovnu konstrukciju, a pored toga što štite kuću od vremenskih uticaja, ujedno i prave električnu energiju. Dva problema rešeno jednim udarcem!

tesla-solarni-krov-2

Krovni pokrivači od kvarcnog stakla su transparetni, ali postaju neprozirni kada se gledaju sa strane.

 

Elon Musk je u svom blogu još tokom leta najavio solarne krovove, međutim sada konačno imamo priliku da vidimo i kako oni izgledaju. U pitanju je veoma interesantan staklasti materijal sa različitim teksturama koje manje-više liče na klasične krovove. U ponudi su Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile i Smooth Glass Tile pokrivači koji u zavisnosti od ugla gledanja daju drugačiji vizuelni efekat. Ove specijalne slojeve na staklu pravi kompanija 3M i sve su transparentne, ali postaju neprozirne kada se gledaju sa strane.

tesla-solarni-krov-4

Glavna komponenta za funkcionisanje solarnih krovova jeste sistem za skladištenje energije nazvan Tesla Powerwall. U pitanju je baterija za dom koja se tokom dana puni solarnim panelima, dok tokom noći obezbeđuje struju za sve kućne uređaje. Cena Powerwall 2 sistema koštaće oko 5.500 dolara dok cena solarnih krovova još nije obelodanjena mada je Elon Musk najavio da će ona biti „značajno niža od klasičnih sistema“.

Povezano: Pogledajte kako će izgledati prvi Tesla grad

tesla-solarni-krov-5

Prvi solarni krovovi trebali bi da budu ugrađeni u SAD tokom sledećeg leta, a Tesla će u ponudi prvo imati jednu ili dve od četiri teksture krovnih pokrivača dok će se ponuda tokom vremena proširivati.

tesla-solarni-krov-3

Pogledajte i kako izgledaju stakleni crepovi koji greju dom solarnom energijom.

Foto: Techcrunch, Tesla