Arhitektura, Izdvojeno

Prvi Tesla grad podiže se u Australiji

U predgrađu Melburna gradi se naselje YarraBend u kojoj će svaka kuća imati solarni krov a pritom će biti opremljena i Tesla Powerwallom!

U zemlji kengura i bumeranga počinje izgradnja prvog Tesla grada za koji se već tvrdi da je to najekološkiji i najodrživiji projekat u Australiji. Ima i razloga! Naime, žitelji naselja YarraBend mogu očekivati smanjenu potrošnju vode za 43%, ali i struje jer će solarni paneli instalirani na svakom krovu generisati dovoljno električne energije za sve potrebe – uključujući i punjenje električnih automobila.

tesla-powerwall

Tesla Powerwall je baterija za dom koja se tokom dana puni solarnim panelima, dok tokom noći obezbeđuje struju za sve kućne uređaje.

Svaka kuća biće opremljena uređajem zvanim Powerwall kojeg pravi kompanija Tesla, poznata po istoimenom automobilu. Powerwall je zapravo baterija za dom koja se tokom dana puni energijom generisanom solarnim panelima, dok tokom noći obezbeđuje struju za sve kućne uređaje. Takođe, u slučaju nestanka struje poslužiće kao rezervno napajanje.

tesla-grad-yarrabend-australija-02

Prvi Tesla grad se zvanično zove YarraBend zato što se gradi na obalama reke Yarra. Ovo naselje će biti izgrađeno na površini od 16 hektara a imaće oko 2.500 kuća različitih smeštajnih kapaciteta. Prodaja prvih 60 kuća već je krenula a cene se kreću između 1,4 i 2,1 milion dolara, prenosi Inhabitat.

tesla-grad-yarrabend-australija-06

Ceo ovaj projekat izvodi kompanija Glenvill, koja želi da ponudi tržištu kuće koje su u skladu s prirodom. Ne samo da će svaka kuća imati solarne panele, već će i svaka od njih imati ugrađene punjače za električne automobile. Takođe, 80% otpada iz ovog naselja biće reciklirano.

tesla-grad-yarrabend-australija-04

tesla-grad-yarrabend-australija-03tesla-grad-yarrabend-australija-05

Aplikacija za zakazivanje roštilja

Žitelji YarraBenda imaće na raspolaganju posebnu aplikaciju koja ne samo da će obezbeđivati informacije o naselju, već će ona služiti i kao sredstvo za komunikaciju s tehničkim osobljem ili za, na primer, zakazivanje komšijskog roštilja.

tesla-grad-yarrabend-australija-07

Prvi stanari Tesla grada useliće se u svoje zelene domove krajem 2017. godine.

tesla-grad-yarrabend-australija-08

Pogledajte i kako izgleda energetski efikasno naselje Solarna dolina na padinama Fruške GoreKo nam je kriv što se nismo prvi setili imena Tesla grad…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *