Građevinarstvo, Izdvojeno

Solarna dolina: Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore

Na samo pet kilometara od centra Novog Sada, gradi se naselje koje svoje potrebe za energijom dobija iz obnovljivih izvora.

Osnovna ideja pri projektovanju naselja Solarna Dolina bila je da se podigne moderno, energetski efikasno naselje u lepom ambijentu – na padinama Fruške gore a opet dovoljno blizu centru grada. Zato je izabrana parcela na Mišeluku, na kojem investitor Nikola Džolev sa svojim saradnicima podiže naselje u kojem će žitelji moći čak da uzgajaju svoju hranu u bio-baštama.

Žitelji Solarne doline moći će čak i da uzgajaju svoju hranu u bio-baštama.

solarna-dolina-9

Izgradnja I faze naselja Solarna dolina je počela a nju će činiti 10 stambenih jedinica (kuće u nizu) i jedan poslovni objekat. Faza II obuhvata izgradnju objekata na površini od oko 4 hektara, primarno stambene namene ali i sadržaja koji će podići vrendost naselju. Pored trim staza, teretane na otvorenom i dečijeg igrališta u planu je izgradanja koridora sa bio-baštama u kojima će se moći uzgajati povrće, voće ili cveće.

solarna-dolina-3

Svi objekti koristiće obnovljive izvore energije. Tako će se grejanje, hlađenje i priprema sanitarne tople vode ostvarivati korišćenjem solarnih kolektora i toplotnih pumpi.

solarna-dolina-5

Mogu se očekivati oko četiri puta manji troškovi nego kod objekata vezanih na sisteme daljinskog grejanja.

Objekti su projektovani u B klasi energetske efikasnosti što znači da će potrošnja energije za grejanje/hlađenje na godišnjem nivou iznosi manje od 30 kWh/m2, dok je prosečna potrošnja u gradu oko 120 kWh/m2. U skladu sa tim, mogu se očekivati oko četiri puta manji troškovi nego kod objekata vezanih na sisteme daljinskog grejanja. Na godišnjem nivou, za stan od npr. 80 m2, očekivana ušteda iznosi oko 950 evra, u odnosu na isti stan u klasičnoj gradnji. Digitalnim regulatorima temperature moći će se kontrolisati grejanje i hlađenje u prostorijama pa će i plaćanje biti po utrošku. Za sistem grejanja, odabrano je centralno podno grejanje.

Svaka kuća u nizu ima svoj zaseban ulaz, dva privatna dvorišta i stambeni prostor na dva nivoa (prizemlje i sprat). U ponudi su opciono i garaže, koje u zavisnosti od stambene jedinice, mogu biti u sklopu objekta (suterenska etaža) ili u zasebnom objektu u nastavku niza. Od objekata koji su trenutno u izgradnji, u ponudi su stambene jedinice veličine od 80 pa sve do 160 m2.

solarna-dolina-2

Na osnovama možete videti osnove prizemlja i prvog sprata za jednu kuću u nizu sa stanom od oko 160 m2 (leva polovina ovjekta) i dva stana od po cca 80 m2 (desna polovina objekta). Veličina dvorišta varira u zavisnosti od jedinice.

solarna-dolina-4

Koliko koštaju kvadrati

Cena objekata u izgradnji (faza I) je 860 evra/m2 + pdv (10%). Cena garaže u sklopu objekta je 60% od osnovne cene po m2, a garaže u zasebnom objektu 40%. Cena dvorišta sa uređenjem je 15% od osnovne cene po m2.

Rok završetka gradnje faze I je jun 2017. godine, nakon čega se planira realizacija druge faze.

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. zmau

  Lokacija nije ni malo energetski efikasna. Naselje je udaljeno 5 km od centra Novog Sada samo uz upotrebu motornog vozila, s obzirom da je nemotorni saobraćaj zabranjen na Kameničkom mostu. Kako izgleda poređenje potrošnje energije sa običnim gradskim stanovima kada u proračun dodate i saobraćaj ?

 2. Igor

  Moram da prokomentarišem odgovor „zmau“-a. Energetska efikasnost lokacije se ne meri njenom udaljenošću od centra grada. Meri se prirodnim uslovima na samoj mikrolokaciji, gde je, u ovom slučaju, sunčeva svetlost obezbeđena u toku celog dana, jer ne postoje prepreke koje bi tu istu lokaciju zasenčile i onemogućile sunčevim zracima da dopru do solarnih kolektora. Drugo, naselje je udaljeno 5 km od centra Novog Sada bez obzira da li je to uz upotrebu motornog vozila, bicikla, trotineta ili balona, i ne postoji prevozno sredstvo koje koristi postojeću saobraćajnu infrastrukturu, a koje bi nekim čudom moglo da promeni to rastojanje. Dalje, na osnovu napisanog, stiče se utisak da ljudi koji žive u stanovima u gradu, ne poseduju motorna vozila i ne učestvuju u saobraćaju, što naravno, opet nije tačno. Potrošnja energije koja se spominje u tekstu se odnosi na energiju potrebnu za grejanje, hlađenje i pripremu sanitarne tople vode, a ne na kinetičku energiju koja je potrebna da se osoba transportuje od tačke A do tačke B (koja je i dalje na istom rastojanju od 5 km!), a takođe se ne odnosi ni na energiju koja je bila potrebna da se ostave ovi komentari.

 3. Nick

  Zmau me naterao da se zamislim. Energetsku efikasnost bi trebalo stvarno posmatrati makro-lokacijski a ne mikro-lokacijski. Šta vredi planeti Zemlji ako uštedite energiju na zagrevanje i hlađenje same mikro-lokacije ako višestruko više utrošite energije na odlazak i dolazak sa posla u poređenju sa energetski ne efikasnom mikro-lokacijom gde nemate recimo dodatni utrošak energije za odlazak i dolazak sa posla. Ako Vas je zaista briga za planetu onda svakako treba izabrati onu opciju gde je ukupan -bruto utrošak energije manji.
  Zato je stvarno bitan podatak o utrošku energije za odlazak i dolazak na mikro-lokaciju.

 4. Marina Savic

  Pozeljno je prikakazati siru lokaciju sa objektima servisnog sadzaja potrbnih za realizaciju svakodnevnih potreba. Koliko iznosi udaljenost od najblizih snabdevackih i usluznih sadrzaja i stanice javnog prevoza? Kakve su vizure iz objekata, kakav je pogled iz objekata prema okolini?

  1. Igor Conic

   Uskoro cemo imati opstirniji tekst o Solarnoj dolini gde ce na ovakva pitanja odgovoriti arhitekte.

 5. Solarna dolina

  Faza II naselja uključuje izgradnju stambeno-poslovnih objekata u okviru kojih su predviđeni market, predškolska ustanova i drugi sadržaji.
  Naselje je udaljeno 4,5 km od tržnog centra Merkator, odnosno 5,5 km od centra grada. Stanica javnog prevoza nalazi se na 250 m od naselja.
  Naselje je dužim stranama orijentisano ka jugo-istoku i severo-zapadu. Vizure ka jugo-istoku obuhvataju vinograde sa kojima se naselje i neposredno graniči, dok vizure ka severo-zapadu obuhvataju zeleni pojas uz Rokov potok.
  Dodatne informacije možete pronaći na website-u, kao i na facebook stranici.
  Hvala na interesovanju!

 6. Snežana Zukic

  Koloko košta 1m2 stana u objektima druge faze solarne doline, tj. koliko bi koštala kuća cca 80m2?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *