Materijali

Francuzi počeli s gradnjom drumova od solarnih panela

Solarni auto-putevi postaju realnost, a prvu vožnju ćemo najverovatnije moći napraviti u zemlji sira i vina.

Francuska vlada objavila je plan izgradnje 1.000 kilometara solarnih puteva u narednih pet godina, što će obezbediti struju za pet miliona ljudi. Iako solarni putevi nisu nova ideja, Holađani su već pustili u rad solarnu biciklističku stazu, njihova praktična upotreba je bila pod problematična – sve do sad!

Zahvaljujući saradnji francuskog Instituta za solarnu energiju i tranportne kompanije Colar, napravljen je tanak solarni panel nazvan Wattaway. Novi sistem ne zahteva zamenu puteva, već se na postojeće kolovoze, poput pločica, polažu paneli koji su debeli svega 7 milimetara, piše Science Alert.

wattaway-solarni-put-01

Wattaway paneli obezbeđuju dobro prijanjanje vozila na kolovozu tako da uslovi vožnje neće biti pogoršani. Testirajući ih u realnom okruženju, Colas je došao do računice da se Wattaway paneli mogu koristiti i do 20 godina pri normalnom saobraćajnom opterećenju. Zbog boljih karakteristika puta, iz Calasa smatraju da bi postavljanje ovakvog kolovoza smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

wattaway-solarni-put-02

1 km puta = struja za 5.000 domova

Naravno, ono što je najvažnije, ovi putevi prave struju. Samo 20 kvadratnih metara panela dovoljni su da napajaju jedan prosečni francuski dom. To znači da svaki kilometar puta obezbeđuje struju za 5.000 domova. Na listu prednosti, treba dodati i da su paneli vodootporni kao i da mogu da podnesu čistače snega sa plugovima.

Svaki panel napravljen je od filma polikristalin silikona koji je premazan slojem supstrata smole koji čuva fotovoltrične ćelije od oštećenja.

wattaway-solarni-put-05

A nedostaci?

I pored brojnih pozitivnih strana solarnih puteva, mnogi tvrde da je ovo samo bacanje para. Među problemima, ističu da je možda najveći taj što su Wattaway solarni paneli mnogo manje efikasniji od onih koji se montiraju na krovove. Takođe, troškovi postavljanja panela i njihovog održavanja sigurno neće biti mali. Ipak, Francuzi se neće pokolebati i radovi će krenuti po planu. Iz njihovog primera moći ćemo da naučimo puno toga o solarnim putevima i koje su im tačno prednosti i mane.

wattaway-solarni-put-03

Pogledajte i kako izgleda biciklistička staza u Holandiji od solarnih panela:

Prva na svetu biciklistička staza od solarnih panela

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *