Materijali

Auto-putevi koji svetle u mraku

Holandija eksperimentiše s novom vrstom signalizacije i osvetljenja na svojim auto-putevima, piše Bug.

Statistika je pokazala kako se najveći broj nesreća na auto-putevima događa upravo noću. Razloga ima više, pored umora i dekoncentrisanosti vozača jedan od glavnih problema je i loša rasveta.

Postavljanje dobre rasvete i njeno održavanje duž celog auto-puta za svaku državu predstavlja velike finansijske troškove. U cilju smanjivanja troškova Holandija trenutno na manjem delu auto-puta testira novu vrstu označavanja koja bi u dogledno vreme mogla u potpunosti zameniti rasvetu, naravno ako se pokaže dovoljno dobrom.

autoputevi-svetle

Studio Roosegaarde razvio je posebni prah koji se meša s bojom koja se koristi za označavanje na putevima. Takva boja tokom dana upija sunčevu svetlost, a tokom noći svetli i čini oznake kudikamo vidljivijima u odnosu na kombinaciju obične boje i klasične rasvete. Ista tehnologija se može koristiti i pri nižim temperaturama kada se na auto-putu pojavljuju oznake koje signaliziraju na poledicu.

Trenutno se vrši testiranje na holandskom auto-putu N329 u dužini od 500 metara i prvi utisci su i više nego zadovoljavajući.

Studio Roosegaarde radi i na „pametnoj“ boji koja bi mogla da komunicira s vozilima i rano upozori vozače na opasnosti na koje mogu naići u nastavku putovanja.

Pogledajte kako izgleda Shareway – nova vrsta saobraćajnica.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *