Materijali

Oblakoder od recikliranog otpada stanara

Saradnjom francuskog studija Chartier-Corbasson i britanskog VS izrodio se plan izgradnje oblakodera koji je u celosti sastavljen od đubreta koji su napravili njegovi stanari.

Ovaj „organski“ neboder koji bi trebao da se gradi u Londonu biće obložen pločama od recikliranog papira i plastičnog otpada. Kula bi „rasla“ s vremenom, u zavisnosti od toga koliko stanari proizvode otpada, a arhitekti očekuju da bi fasada trebala biti u potpunosti gotova za godinu dana, piše CroEnergo.

kula-od-otpada-4

Izgradnjom ovakvog oblakodera nastoji se smanjiti otpad i umanjiti troškove izgradnje. Inicijalni kostur zgrade bio bi napravljen od jevi koji podsećaju na skele od bambusa, a u koje bi se kasnije ugrađivali reciklirani elementi.

kula-od-otpada-5

Kada se finišira, oblakoder bi trebao da ima izgled uske i visoke piramide ispunjene prozirnim panelima od recikliranog stakla i plastike kako bi se omogućio maksimalni ulazak dnevnog svetla u životni prostor.

kula-od-otpada-2

Montažne skele rasle bi zajedno sa neboderom te bi se tako osigurao organski rast zgrade u skladu sa potražnjom za stambenim prostorima. Na krovu nebodera postavio bi se pogon za reciklažu, dok bi se u prizemlju nalazilo dvorište za prikupljanje različitih materijala kao što su staklo, plastika i papir.

kula-od-otpada-3

Sav otpad od stanara biće iskorišćen za izgradnju zgrade u kojoj sami žive.

kula-od-otpada-6

Cevi koje čini strukturni deo fasade u sebi bi imale ugrađene mini vetroelektrane kako bi oblakoder, osim recikliranja otpada stanara bio u mogućnosti i proizvesti dovoljne količine energije za napajanje liftova, rasvete i drugih delova zgrade.

kula-od-otpada-7

Pogledajte i kuću koja je napravljena od đubreta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *