Materijali

Zidanje đubretom: Kuća napravljena od otpada

Waste House je prva kuća u Velikoj Britaniji koja je u potpunosti napravljena od otpada kao što su diskete i četkice za zube.

Smetlišta širom sveta sve se brže pune milionima tona nerazgradivog otpada. Šta kada bismo mogli da uzmemo sav taj otpad i pretvorimo ga u građevinski materijal? Upravo tako je napravljen Waste House – od otpada!

Kuću je osmislio studio BBM u sklopu projekta Univerziteta u Brajtonu. Ova CO2 negativna kuća sagrađena je kako bi se dokazalo da ne postoji đubre, već samo pogrešna stvar na pogrešnom mestu, piše CroEnergo.

kuca-djubre-1

Kuća je napravljena sa više od 85% otpadnog materijala koji je preuzet sa obližnjih gradilišta i iz obližnjih domova, a uključuje otpad kao što su stari brijači, farmerice, video-kasete i 20 hiljaa četkica za zube. Velike količine smeća ugrađene su u zidove kao izolacija dok će različite vrste otpada biti praćene uz pomoć senzora kako bi se ustanovila njihova efikasnost.

kuca-djubre-2

Dizajneri su sa dve hiljdae recikliranih komada tepiha obložili spoljašnu fasadu, dok se stari transparentni od vinila koriste kao slojevi za unutašnju parna membrana. Drvene konstrukcije koriste šperploču koja je prikupljena s obližnjih gradilišta. Kako bi se poboljšala energetska efikasnost i toplotna izolacija, izvođači su zidove od zbijene zemlje napravili od bačene krede i gline.

kuca-djubre-3

Velik deo građevinskog materijala koji se nalazi u kući moguće je videti u presecima zidova tako da je omogućeno studentima i zainteresovanim da vide kako je ovaj projekat izveden. Kuća je dovršena u aprilu 2014. godine dok je gradnja trajala godinu dana.

kuca-djubre-4 kuca-djubre-5

Međutim, ovo nije prva kuća koja je napravljena od otpada. I u Srbiji je je još 2012. godine napravljena takva kuća o kojoj više možete pročitati na ovom linku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *