Alge na zgradama hvataju ugljen dioksid i pretvaraju ga u kiseonik; Foto: NAARO
Materijali

Ovi fasadni zastori od algi pretvaraju zagađen vazduh u kiseonik

Fasadne zavese AlgaeClad sposobne su da skladište iste količine ugljen dioksida kao i dvadeset odraslih stabala zajedno.

Godinama su se istraživači iz polja arhitekture i dizajna trudili da uposle biologiju kako bi dobili rešenja koja će naše gradove učiniti održivijim i zelenijim. Izgleda da su u na dobrom tragu!

Naime, kolaborativna grupa Photo.Synth.Etica, koju čine ecoLogicStudio, Urban Morphgenesis Lab i Synthetic Landscapes, napravila je fasadni zastor s kanalicama ispunjenim algama koje sakupljaju ugljen dioksid iz vazduha, prerađuju ga i ispuštaju čist kiseonik.

Zagađeni vazduh ulazi na dnu zavese, alge hvataju ugljen dioksid, a fotosinteza od njih pravi kiseonik koji izlazi na vrhu zastora.

Moduli funkcionišu kao fotobioreaktori, gde se dnevna svetlost koristi za hranjenje žive mikro-algalne kulture. Pri dnu zavese ulazi nefiltrirani zagađeni vazduh koji prolazi kroz nju i dolazi u kontakt s mikroorganizmima zelenih algi koje hvataju i skladište CO2. Tokom daljeg procesa fotosinteze, stvara se kiseonik koji prolazi dalje kroz zavesu sve do vrha, gde se oslobađa, piše TreeHugger.

Pogodno za rekonstrukcije

Kako kažu arhitekte, ove zavese predstavljaju arhitektonske dodatke koje su sposobne da skladište iste količine CO2 kao i dvadeset odraslih stabala zajedno, što je oko kilogram CO2 na dnevnom nivou.

Fasadni sistemi AlgaeClad čine moduli dimenzija 16,2×7 metara, koji su osmišljeni tako da budu integrisani kako u postojeće, tako i u nove zgrade.

Prednost ovih zastora je što su izuzetno otporni, ne zahtevaju posebno održavanje, a posebno su pogodni za rekonstrukcije objekata. Moduli se samo okače na fasadu, a i izgledaju veoma zanimljivo.

Zahvaljujući saradnji sa Climate-KIC, prototip sistema postavljen je u Dablinu, tokom Samita o klimatskim inovacijama. Evo kako je izgledala fasada koja čisti okolni vazduh:

Dekarbonizacija gradova

Istraživačka grupa koja je radila na projektu AlgaeClad ističe da bi ovaj i slični sistemi mogli da pomognu u procesu dekarbonizacije gradova i omoguće dodatnu fotosintezu koja će pružiti zdraviji vazduh stanovnicima gradova. Inače, tim trenutno osmišljava kako da naprave zastore većih dimenzija koji mogu ući u masovnu proizvodnju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *