Tim instituta HIP iz Francuske prodro je Keopsovu piramidu metodom koja se bazira na skeniranju miona. Foto: Adam Bichler on Unsplash
Aktuelno

Čestice sa Sunca omogućile da zavirimo u tajne prostorije Keopsove piramide

Zahvaljujući mionskom skeniranju dobili smo priliku da kroz 3D video u produkciji BBC-a virtuelno prošetamo kroz kamene blokove i da otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Velika ili Keopsova piramida, koja se u antičko doba smatrala jednim od sedam svetskih čuda, izgrađena je za vreme vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. pre Hrista. Keopsova piramida je sa svojom visinom od 146 metara najveća u Gizi.

Od ranije je poznato da se u piramidi nalaze tri velike komore, kao niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija, piše Nacionalna geografija.

Tim instituta HIP iz Francuske prodro je Keopsovu piramidu metodom koja se bazira na skeniranju miona.

Ipak, iako postoje ulazi u piramidu i komore u raznim delovima, velik deo unutrašnje strukture bio je neistražen sve dok tim instituta HIP iz Francuske nije prodro u nju metodom koja se bazira na skeniranju miona (Muon imaging). Te elementarne čestice nastaju kad se svetlo izvan Sunčevog sistema, a emituju ga eksplodirajuće zvezde, blještave nebule i susedne galaksije, sudare sa atmosferom Zemlje. Te čestice padnu na Zemljinu površinu i prođu kroz njene strukture, uključujući i Veliku piramidu. Na sličan način skenirana je i Firentinska katedrala, a rezultati tog snimanja poslužiće za spasavanje konstrukcije.

Zahvaljujući spektakularnom 3D snimku dobili smo priliku da zavirimo u unutrašnjost piramide, kratko prošetamo kroz čvrste kamene blokove i otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Ovaj video je snimljen u 360 stepeni tako da možete pomerati kameru:

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *