Boston važi za grad sa najefikasnijom infrastrukturom u SAD. Na severnoameričkom kontinentu, ispred njega se nalazi jedino kanadski Kalgari.
Aktuelno

Kako nastaju vodo-efikasni gradovi i šta gradske vlasti mogu da učine tim povodom

Saradnja gradskih urbanista i inženjera u vodovodu je od izuzetne važnosti kako bi se dobili gradovi koji na efikasan način upravljaju vodama. Kako uspostaviti ovu integraciju?

Kreiranje gradova po meri ljudi, a koji su pritom još i vodo-efikasni je kompleksno pitanje. Stručnjaci s Univerziteta u Arizoni zato tvrde da saradnja između komunalnih preduzeća i urbanista mora da se poboljša.

„Način na koji gradimo gradove utiče i na to kako upravljamo vodama. To je nešto što se nije menjalo još od kada gradovi postoje, ali urbanisti koji projektuju gradove i oni koji nas snabdevaju vodom ne rade uvek zajedno“, piše Emily Litvack za UA News.

Ovakav zaključak izveden je na osnovu kompleksnog izveštaja iz kojeg se vidi da postoji veliki broj propusta u koordinaciji ova dva gradska departmana. Članovi i zaposleni u Američkom udruženju za urbanizam i Fondaciji Water Resource odgovarali su na pitanja o tome zašto ne sarađuju dovoljno i gde dolazi do problema u kooperaciji.

 Nova aplikacije bi gradovima pomogla da pronađu uredbe koje pokazuju integraciju planiranja korišćenja voda i zemljišta; foto: Colleen Loomis/RDI, izvor

Najčešći odgovor vezan je za nedostatak vremena i resursa, a zanimljivo je da su brojni učesnici odgovorili da jednostavno nisu navikli da sarađuju s predstavnicima ostalih gradskih organa. U izveštaju su date i određene strategije za povećanje saradnje, uključujući i upoznavanje odgovarajućih rukovodioca sektora, zatim organizaciju zajedničkih treninga i edukacije o zadacima koji prate svaki tip posla.

Svetli primeri kvalitetne saradnje

Jedan od najboljih primera plodonosne saradnje na nivou grada pokazala je studija slučaja u malom gradu Aikenu, u Južnoj Karolini, gde je jedan gradski urbanista bio dobar prijatelj sa inženjerom u vodovodu pa su obojica bili voljni da organizuju svoje vreme u odnosu na ovog drugog i da postepeno posmatraju razvoj novih projekata u regionu. Prisustvujući sastancima, inženjer je bio u prilici da se prilagodi toku procesa izdavanja dozvola i da osigura da nove odluke ne štete njihovim rešenjima koja se tiču regulacije podzemnih voda i odvođenja kišnice.

U izveštaju se takođe navodi da bi integrisanje ovih departmana takođe bilo od velike koristi, te da je nova organizacija osoblja u ovim kancelarijama preko potrebna.

Istraživački tim Univerziteta u Arizoni trenutno radi na razvoju internet aplikacije koja bi gradovima i opštinama pomogla da pronađu uredbe koje pokazuju integraciju planiranja korišćenja voda i zemljišta.

„Na mapi ćete moći da sagledate stanje i da odredite vaše ciljeve – na primer, ponovnu upotrebu prljave vode – a zatim će se mapa popuniti s odgovarajućim uzorcima, uključujući i kontakt informacije kako bi vam pomogla da započnete s projektom“, objašnjavaju istraživači.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *