Osvajač kraljevske zlatne medalje Balkrišna Doši. Foto: © Vinai Panjvani
Aktuelno

Arhitekta koji je oblikovao Indiju: Balkrišna Doši dobio RIBA medalju za 2022. godinu

Sa višedecenijskom karijerom i preko 100 izgrađenih projekata, nekadašnji Le Korbizjeov učenik postao je međunarodno priznat po doprinosu arhitektonskoj sceni.

U sredu, 15. juna, 94-godišnjem indijskom arhitekti Balkrišni Došiju zvanično je uručena Kraljevska zlatna medalja za arhitekturu 2022. od strane predsednika RIBA-e Sajmona Olforda.

Godišnja nagrada Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, dodeljuje se u ime Njenog Veličanstva Kraljice „osobi ili grupi ljudi koji su imali značajan uticaj, direktno ili indirektno, na unapređenje arhitekture“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Došijeva koncertna dvorana u Ahmedabadu; Foto: Vastushilpa Foundation

Plodan i inspirativan i nakon devedesete

Glavna figura u oblikovanju arhitekture Indije i njoj susednih regiona, poznat posebno po svom vizionarskom urbanističkom planiranju i projektima socijalnog stanovanja, Balkrišna Doši je „kombinovao pionirski modernizam sa narodnim jezikom“, dok njegove zgrade karakteriše „duboko uvažavanje tradicije indijske arhitekture, klime, lokalne kulture i zanata”.

Sa višedecenijskom karijerom, preko 100 izgrađenih projekata i radom u obrazovanju, postao je međunarodno priznat po doprinosu arhitektonskoj sceni. Aktivan i nakon što je napunio 90 godina, on „ostaje podjednako plodan koliko i inspirativan“, navodi RIBA Komitet časti za 2022.

Simon Allford predaje medalju Balkrišni Došiju; Foto: © Vinay Panjwan

Osećam se zaista prezadovoljnim što sam dobio istu nagradu kao i moj guru Le Korbizje.

„Prijatno sam iznenađen i duboko ponizan što sam dobio Kraljevsku zlatnu medalju od engleske kraljice. Kakva velika čast! Vest o ovoj nagradi vratila mi je sećanja na vreme kada sam radio sa Le Korbizjeom 1953. godine kada je upravo dobio vest da dobija Kraljevsku zlatnu medalju. Živo se sećam njegovog uzbuđenja što je primio ovu čast od Njenog Veličanstva. Metaforički mi je rekao: ’Pitam se koliko će ova medalja biti velika i teška’. Danas, šest decenija kasnije, osećam se zaista prezadovoljnim što sam dobio istu nagradu kao i moj guru Le Korbizje – u čast mojih šest decenija prakse“ izjavio je Balkrišna Doši nakon dodele, a preneo ArchDaily.

Ovogodišnji događaj pratila je virtuelna proslava koja se prenosila uživo iz studija Balkrišne Došija u Ahmedabadu u Indiji, kao i iz sedišta RIBA-e u Londonu. Digitalna ceremonija je uključivala i obraćanje arhitekata širom sveta, uključujući Frenka Gerija, Alvara Sizu i Benedetu Taljabue.

Dvorana Tagore u Ahmedabadu (1967); Foto: Vastushilpa Foundation

Uticaj na generacije arhitekata

Komisiju za selekciju Kraljevske zlatne medalje 2022, kojom je predsedavao arhitekta i predsednik RIBA Simon Olford, sačinjavali su: Sir David Adjaye, arhitekta i dobitnik Kraljevske zlatne medalje za arhitekturu 2021; Alison Bruks, osnivačica firme Alison Brooks Architects; Kejt Čejn, arhitektkinja i direktorka Škole za umetnost, dizajn i arhitekturu na Univerzitetu De Montfor, te Dr Gus Kejsli-Hejford, osnivač i direktor projekta V&A East i profesor prakse na SOAS (Školi za orijentalne i afričke studije u Londonu).

„Bila mi je čast i zadovoljstvo predsedavati komitetom koji je izabrao Balkrišnu Došija za osvajača Kraljevske zlatne medalje 2022. Sa devedeset i četiri godine uticao je na generacije arhitekata kroz svoju divno svrsishodnu arhitekturu. Originalan i nezavisan mislilac – on je u stanju da poništi, ponovi i evoluira. U dvadesetom veku, kada je tehnologija omogućila mnogim arhitektama da grade nezavisno od lokalne klime i tradicije, Balkrišna je ostao usko povezan sa svojim zaleđem: to su klima, nove i stare tehnologije i zanati. Svojim izuzetnim doprinosom umetnosti arhitekture, građevinskom zanatu i praksi urbanističkog projektovanja Balkrišna Doši postaje najzaslužniji dobitnik ove nagrade“ – rekao je na ceremoniji Sajmon Olford.

Stambena zgrada u Ahmedabadu; Foto: Foto: Vastushilpa Foundation

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *