Konkursi, Urbanizam

Novosađani, osmislite javnu površinu u gradu i dobićete do 350.000 dinara da to realizujete

Fondacija Novi Sad 2021 raspisala je javni konkurs u cilju jačanja svesti o značaju učešća lokalne zajednice u uređenju malih površina javne namene kroz zajednički rad.

Ove male urbane intervencije imaju za cilj da kroz inovativne ideje oživljavaju javne i svima dostupne prostore kroz male, lako izvodljive projekte. Njihova prednost su niski troškovi, relativno brza intervencija i pozitivan uticaj na kvalitet korišćenja javnog prostora od strane lokalnog stanovništva.

Opredeljena sredstva Fondacije za ovaj javni konkurs iznose 5.000.000 dinara, dok je iznos pojedinačnog granta po projektu iznosi maksimalno 350.000 dinara.

Ovim konkursom može se finansirati postavka novih klupa, ozelenjavanje ali i pravljenje površina za rekreaciju ili za isticanje kulturog nasleđa.

Ovim konkursom mogu se finansirati postavljanje novog urbanog mobilijara (klupe, korpe za otpatke, zaštitni stubići, držači za bicikle, žardinjere), ozelenjavanje površina, akcije čišćenja i uređenja prostora, kulturne i ekološke aktivnosti kao što je poboljšanje dostupnosti i isticanje kulturnog nasleđa i ekoloških lokacija, odnosno zelenih površina. Dalje, mogu se finansirati i uređene površine za rekreaciju (polje za boćanje, mini skejt-park, oprema za javni šah, rekviziti za fizičku aktivnost, javni ormarići – biblioteke…), prostor za kreativno izražavanje, i drugi kreativni predlozi koji se smatraju tekućim održavanjem prostora, za koje nije potrebno ishodovati lokacijske uslove i/ ili građevinsku dozvolu prema Zakonu o planiranju i izgradnji i pratećom zakonskom regulativom.

Predložene lokacije moraju biti javne površine koje su svima dostupne, na području Novog Sada i Zone 021 (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci).

Ko može učestvovati

Na konkursu mogu samo sledeća pravna lica:

  • udruženja građana sa sedištem u Novom Sadu i Zoni 021;
  • stambene zajednice, odnosno, skupštine stanara
  • druga udruženja građana.

Rok i prijava

Rok za podnošenje elektronske prijave i prijave sa pratećom dokumentacijom ističe 20. maja 2018. godine. Prijavu možete obaviti ovde.

Neke od primera uređenja javnih prostora izvedenih u Češkoj putem mikrograntinga možete pročitati ovde.

Foto naslovna: Scott Webb on Unsplash

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *