Aktuelno, Izdvojeno

Šta očekuje Novi Sad u građevinskoj sezoni 2018.

Prognoze govore da nas sledeće godine očekuje 122 aktivna gradilišta u Novom Sadu. 

Nekoliko godina nakon ekonomske krize i stagnacije u pogledu građevinarstva, u Novom Sadu se, iz godine u godinu, beleži oporavak ove privredne delatnosti. Građevinska sezona za nama trebalo bi da je najbolja u nizu, sudeći prema informacijama koje su detaljno opisane u temama regionalnog sajta NSBuild.

Entuzijasti ovog foruma, tokom 2017. godine, zabeležili su 115 aktivnih gradilišta stambene novogradnje, uključujući osam stambeno-poslovnih kompleksa, što predstavlja apsolutni rekord u poslednjih nekoliko godina. Procenjuje se da je u protekloj godini bilo od 4.500 do 5.000 stanova u izgradnji.

Za dve godine nikne čitavo naselje bruto razvijene građevinske površine poput Telepa.

Ne treba zaboraviti ni na javne i poslovne objekte poput tržnog centra Promenada, Naučno-tehnološkog parka, zgrade Radio-televizije Vojvodine, muzičko-baletske škole, zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji sa mnogobrojnim ostalim sportskim i verskim objektima i celokupnom stambenom novogradnjom čine više od 700.000 kvadrata u izgradnji na teritoriji Novog Sada.

Najčešće radovi na jednom projektu obuhvate dve građevinske sezone, pa imajući to u vidu, ovim tempom u proseku za dve godine nikne čitavo naselje bruto razvijene građevinske površine poput Telepa, ali nažalost unutar već opisanih granica postojećih naselja Novog Sada.

U prilog građevinskog zamaha svedoči i privođenje nameni zapuštenih objekata širom grada među kojima je kompleks na Podbari, stambeni objekat duž Bulevara cara Lazara i budući hotel Šeraton. Uz nabrojane, važno mesto u novosadskoj panorami zauzeli su neboderi čiju izgradnju finansiraju firme City gradnja i Galens invest.

Na osnovu operativnih podataka koje su zabeležili članovi našeg tima, pod pretpostavkom da će faktori koji su delovali u posmatranom periodu (2014 – 2017.) delovati i dalje približno istim intenzitetom, možemo da očekujemo da će u Novom Sadu tokom 2018. godine biti 122 aktivna gradilišta stambene novogradnje.

U 2018. godini predviđa se 122 gradilišta u Novom Sadu

A infrastruktura?

U protekloj građevinskoj sezoni uočeno je 10,5% više objekata nego prethodne 2016. godine, kada su stambene zgrade u pitanju. To je jedan od najrealnijih pokazatelja migracije stanovništva iz okolnih gradova i regiona ka Novom Sadu, koji je izgradnjom aktuelnih projekata obezbedio dom za više od 12.000 budućih stanovnika.

Očekujući još veći priliv investicija u 2018. godini otvoriće se nova radna mesta za neimare u građevinskom sektoru, cene nekretnina biće još skuplje i njihov promet biće živahniji, ali to za sobom nosi još više novog stanovništva.

Da li nezaustavljiv razvoj Novog Sada prati i sniženje kvaliteta života novim saobraćajnim gužvama, nedostatkom parking prostora, manjkom zelenila, stotinama novih betonskih zgrada, ostaje da vidimo u godini koja predstoji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *