Aktuelno

Fosterova prodavnica Apple u klinču sa snegom i ledom

Arhitektonsko delo Normana Fostera jedva izlazi na kraj sa „neočekivanim“ neprijateljem: hladnom čikaškom zimom!

Iako je nova prodavnica kompanije Apple u Čikagu, koja je otvorena u oktobru, dobila mnogobrojne nagrade i pohvale za svoju konstrukciju i dizajn, prva zima je na videlo iznedrila probleme s kojima objekat ovakvog statusa svakako ne bi trebalo da ima. Kako piše Verge, smrznuti delovi snega i oštre ledenice padaju na okolni trotoar i predstavljaju ozbiljnu pretnju za kupce i prolaznike.

 

Iako je temperatura ove nedelje išla ispod nule, to nije ni blizu hladnog talasa koji zna da zadesi Čikago.

Ovaj problem koji se javlja usled nedostatka pravilnog odvođenja vode sa krova primorala je zaposlene da trakom ograde prostor i postave znak “Pazi na sneg i led“, piše Curbed.

Opasnost od ledenica s krova, nije pak jedini problem koji je zadesio zgradu, čiji projekat potpisuje firma Foster+Partners. Prema slikama koje su se pojavile na forumu Skyscraper hladni vremenski uslovi u Čikagu doveli su do stvaranja pukotina na staklenim fasadnim panelima.

I ptice prave probleme

Imajući u vidu da je strukturalna fasada pravljena lameliranjem tankih staklenih listova, pretpostavlja se da zamena oštećenih delova svakako neće biti jeftina. Iako je temperatura ove nedelje išla ispod nule, to nije ni blizu hladnog talasa koji zna da zadesi Čikago, pa se zato pretpostavlja da će predstojeća zima prouzrokovati dodatna oštećenja.

Transparentni fasadni zidovi zgrade ove jeseni bili su i meta ptica. Registrovan je znatan broj udara ptica o staklenu fasadu, tako da je kompanija držala upaljenu unutrašnju rasvetu i noću, tokom trajanja seobe ptica.

Da li će čikašku prodavnicu Apple zadesiti još neki problem i da li će uspeti da se uspešno izbori sa postojećom zimom ostaje nam da vidimo.

Foto: Matt Maldre

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *