Aktuelno, Banke i krediti

Do stanova nikad lakše, požurite!

Čak polovina novca predviđenog za pomoć građanima za kupovinu stanova sledeće godine biće namenjena za kupovinu nekretnina koje gradi država.

Naime, od 1,2 milijarde dinara, koliko je predlogom budžeta predviđeno za tu vrstu pomoći, polovina je namenjena za one koji budu kupovali nekretnine u beogradskom naselju Stepa Stepanović i budućem stambenom kompleksu u Ivana Ribara na Novom Beogradu.

Ministar Oliver Dulić očekuje da će izdvojena sredstva biti dovoljna za kupovinu oko 2.000 stanova uz subvenciju države, ali poručuje da ko želi da kupi nekretninu požuri i iskoristi povoljne uslove za rešavanje stambenog pitanja.

„Mi ćemo sigurno obezbediti dodatna sredstva, i to najmanje u iznosu od 500 miliona dinara. To će biti ostvareno kroz rebalans budžeta ili neki drugi način, recimo iz tekuće budžetske rezerve i slično. Postoji više opcija na koje smo spremni, ali u svakom slučaju moraćemo da se konsultujemo s Ministarstvom finansija“, kaže Komazec. On kaže da Ministarstvo uslove garantuje za celu 2012. godinu, ali da će od tražnje za tim kreditima zavisiti i da li će se oni isporučivati cele godine ili ne.

 

Ovakva podela sredstava predviđena je novom uredbom o subvencionisanim stambenim kreditima, koju je pripremilo Ministarstvo ekologije, rudarstva i prostornog planiranja, a koja bi ukoliko bude usvojena trebalo da se primenjuje već početkom sledeće godine.

Dulić kaže da povoljnosti treba iskoristiti u prvih šest meseci sledeće godine jer, kako objašnjava, ako potražnja bude velika, novac će biti potrošen ranije. On kaže da svi oni koji planiraju da kupe stan treba da iskoriste uslove koji će biti znatno povoljniji nego u ovoj godini.

Uredbom je predviđeno da država subvencioniše 20 odsto kredita, dok bi učešće kupca biti smanjeno na pet odsto. Uz te uslove do nekretnine od 50.000 evra moguće je doći uz učešće od svega 2.500 evra.

Biće uklonjena i starosna granica, koja je do sada bila 45 godina, a povećan je i limit za maksimalna neto primanja za 30.000 dinara, na 150.000 dinara.

Državni sekretar Ministarstva Nemanja Komazec kaže da su pale kamate na stambene kredite, a cene nekretnina su manje nego pre dve, tri godine.

„Predložićemo uredbu u kojoj će stajati da će jedan deo za kupovinu stanova biti na državnim projektima masovne stanogradnje, poput Stepe Stepanović i u perspektivi stambenog kompleksa na lokaciji Ivana Ribara na Novom Beogradu. Druga polovina bi bila namenjena za sve ostale građevinske projekte“, objašnjava Komazec.

Uslovi za subvencionisane kredite

* Visina učešća države je 20 odsto (vraća se poslednjih pet godina otplate bez kamate) – do sada bilo 15 odsto

* Učešće korisnika kredita 5 odsto – do sada 10 odsto

* Kamata – šestomesečni euribor + 4,5 % na godišnjem nivou – do sada bilo 4,9 %

* Maksimalna neto primanja (pojedinačna) 150.000 dinara – do sada je bilo 120.000 dinara

* Nema starosne granice (u 2011. do 45 godina starosti)

* Banke odlučuju kome će dati kredit

* Kada se završi otplata kredita, korisnik ne može imati više od 70 godina

* Prema predlogu budžeta za sledeću godinu, za pomoć građanima u kupovini stanova izdvojeno je 1,2 milijarde dinaraKinezi i Rusi ulaze u srpske banke

Prema podacima Ministarstva, sa oko 1,7 milijardi dinara država je pomogla u kupovini oko 1.800 stanova. Samo u oktobru i novembru skoro 300 građana iskoristilo je državne subvencije da bi sebi obezbedili krov nad glavom.

(B92)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *